Szupercella lehetősége délnyugaton és északkeleten nagy bizonytalanság mellett

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 21, 2014 - 08:00

Összefoglalás:
 
0-s fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki, mert előfordulhatnak erősebb multicellák, marginális szupercellák vagy szupercellák, ill. hozzájuk kapcsolódva esetleg heves események (2 cm körüli jég, 80-90 km/h feletti széllökés, 25-30 mm-t meghaladó csapadék), de a kialakulásukhoz szükséges légköri feltételekben - főként az elégséges labilitási energia terén - igen nagy a bizonytalanság (az előrejelzések inkább az alacsonyabb értékek felé húznak). Az esti órákban nem túl nagy területi kiterjedésű mezoléptékű zápor-zivatar csoport is kialakulhat. Elsősorban északkeleten nem mezociklonális tuba vagy tornádó sem zárható ki.

Makroszinoptikai áttekintés:
 
Északnyugat felől hidegfront érte el az országot, amely a talaj-közeli szinteken előresiet, a magasabb rétegekben azonban várhatóan napközben halad át fölöttünk. A front előtt MNSZ húzódik, amely lassan szorul ki délkelet felé, főként orografikus okokból azonban északkeleten és délnyugaton még a nap második felében is kimutatható a jelenléte. A nap második felében a front mögött északnyugat felől gyorsmozgású rövidhullámú teknő érkezik, amelynek peremét erős futóáramlás övezi mind a közép-, mind a felsőtroposzférában. Az erőteljes nagytérségű kényszerek a konvergenciákon létrejövő záporokat, zivatarokat főként a nap második felében átmenetileg „kisebb” MKR-ré is szervezhetik (erre valamivel nagyobb esély északkeleten van, a délnyugati tájakon ilyen szerveződés a határon kívül ill. érintőlegesen valószínűbb).
 

Részletezve:
 
A mai nap folyamán nagytérségű emelésből nem lesz hiány, a nap második felében érkezik erőteljes örvényesség-advekció ill. a fölénk húzódó jet bal kilépő zónája is erősíti a légrészek emelkedését. Az alacsonyszintű összeáramlás elsősorban –az orográfiai hatásoknak köszönhetően- a szokásos helyeken (északkelet, délnyugat) lesz erőteljesebb, ezeken a tájakon a nedvességi viszonyok (Td, nedv. konvergencia, 0-3 km-es RH és a Thompson index stb.) is elegendőnek mutatkoznak a mélykonvekcióhoz. Az előrejelzésekben az említett aktívabbnak mutatkozó helyeken (ÉK, DNY) erőteljesebb kiszáradás nem látszik, bár az ország közepén kialakuló relatíve divergensebb és szárazabb terület és a kiemelt térségek határán a T-Td 15 fok fölé is emelkedhet.  A szélnyírás északkeleten kisebb (0-6km: ~12-16 m/s, 0-3 km:~4-8 m/s) míg délnyugaton (főként a határvidéken) viszonylag tekintélyes értékeket (0-6km: ~15-23, néhol >25 m/s, 0-3 km:~8-16 m/s) vesz fel. A nem túl alacsony felhőalapok és a nem túl magas 0-1 km-es nyírás mellett a helikalitási értékek sem kedvezőek mezociklonális tornádóhoz. A konvergencia zónákon felhalmozódó alacsony szintű labilitási energia (0-3 km-es SBCAPE). ill. hőmérsékleti gradiens magas értékei alapján főként északkeleten néhol tuba vagy nem mezociklonhoz köthető tornádó azonban nem zárható ki.
A mai nap fő kérdése a labilitási energia nagysága és annak eloszlása (ill. szélnyírással való átfedése) lehet. A MUCAPE-ben igen jelentős különbségek adódnak a két nagy modell előrejelzésében. A GFS-ben északkeleten ill. a délnyugati határszélen nagyrészt 300-700, míg az ECMWF-ben  döntően 300-500 J/kg alatti értékek fordulnak elő. Összességében főként a délnyugati szélnyíráshoz ezek az értékek már kevésnek tűnnek (bár a szállítószalag profil itt erősebb támogatást nyújthat a celláknak), míg északkeleten inkább egyensúlyt tarthat a labilitási energia a mérsékeltebb szélnyírással. A magasban lassan csökkenő hőmérséklet, az előrejelzett légprofil a jégnövekedési zónában ill. a nedves hőmérséklet 0 fokos magassága alapján a kialakuló zivatarok okozhatnak jégesőt, amely egy-egy helyen 2 cm körül vagy kevéssel e fölötti jégmérettel is járhat, 3 cm-t meghaladó jégméretnek azonban kicsi az esélye.
 
 
 
Veszélyforrások:
 

  • Szélvihar: Elsősorban szupercellákhoz kötődően kis valószínűséggel kialakulhat 80-90 km/h feletti szélroham; Emellett igen kis eséllyel nem mezociklonális tornádó környezetében is lehet 90 km/h feletti szél

 

  • Jégeső: Erős multi-, vagy szupercellákban 2 cm körüli, esetleg fölötti jégmérettel

 

  • Felhőszakadás: egy-egy helyen, -főként egymást követő cellákból az északkeleti konvergencián-, nagymennyiségű (> 25-30 mm/rövid idő alatt) csapadék hullhat

 

  • Tuba/tornádó: Néhol előfordulhat nem mezociklonális tuba, esetleg tornádó, mezociklonális tornádó nem valószínű

 
 
Megjegyzés: Nagyobb előrejelzett labilitási energia esetén ez a helyzet a stabil 1-es vagy akár a 2-es fokozatot is megérdemelné.
 
 
Kiadva: 2014.06.20 06:25
 
 
 Készítette: Országos Meteorológiai Szolgálat és Viharvadászok Egyesülete (Derick)

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat