Hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, július 3, 2014 - 08:00

Érvényes: 2014.07.02. 08:00 - 2014.07.03. 08:00
 
Szinoptikus helyzet, összegzés:
 
Időjárásunkat egy tőlünk északra elhelyezkedő hidegörvény határozza meg a szerdai napon. A Kárpát-medence valahol a tőlünk DK-re húzódó gerinc és az örvény köztes áramlási rendszerében helyezkedik el, viszont az örvény déli peremén egy masszív teknősödés indul meg, ami lassú, de határozott ciklonképződéssel jár térségünk felett. Ennek következtében a tőlünk északnyugatra húzódó konvergencia zóna egyre inkább hidegfront jelleget ölt és a nap második felében (inkább az esti órákban) megérkezik az északnyugati területek felé egy vonalas jellegű zivatarrendszer formájában. A ciklonképződés intenzitásától függően fennáll a orrosodás veszélye, ami nem támogatja egy tartós zivatarrendszer fennállását, illetve az alacsonyszintű szélnyírás és konvektív felhasználható energia együttállásában is egyre inkább problémák merülnek fel délkelet felé haladva.
 
Részletezve:
 
Napközben a fokozatosan erősödő délies áramlás száraz levegőt szállít térségünkbe, viszont a tőlünk kissé nyugatra meginduló ciklongenezis és a környezetében megerősödő front mentén ugrásszerűen növekvő nedvességi viszonyokkal számolhatunk. A zivatarképződésre hajlamos akciózónában a 34-36 mm környezetébe emelkedő kihullható vízmennyiség jelzi az optimális nedvességi viszonyokat, viszont ez felhőszakadások szempontjából némiképp "kihasználatlan" tényező marad, hiszen a viszonylag gyors cellaáthelyeződés nem teljesen kedvez a nagy területen lehulló nagy mennyiségű csapadéknak. A front konvergencia zónáján kívül ráadásul nem nagyon támogatja egyéb tényező a rendszerbe szerveződést, bár a magassági teknő kialakulását követő kaotikus áramlások jól elkülöníthető, vonalas divergenciát sejtetnek akár több hullámban is. Kérdés, hogy a különböző szinteken jelentkező nagytérségű emelőhatások milyen hatékonysággal működnek együtt a délutáni órákra felhalmozódó labilitással, ami talajalapon akár 800-900 j/kg értékre növekedhet. Egyelőre úgy néz ki, hogy határainkhoz érve még minden tényező rendben lesz, de az este érkezésével, ahogy a front délkelet felé terjeszkedik, már a csökkenő labilitás mellett az egyre inkább elégtelenné váló alacsonyszintű szélnyírás miatt a front előresiet és ezek következtében a mélykonvekció elhal, illetve legfeljebb elvétve okoz majd gyenge zivatart. Csütörtök napközben majd ismét erőre kaphat, de akkor jó esetben már csak az Alföld és a keleti határszél profitálhat belőle.
 
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy hazánk nyugati felén van leginkább esély érdemi konvekcióra, azon belül is főként az Észak- és Nyugat-dunántúlon  lehetséges intenzívebb v. heves zivatarra lehetőség. A labilitás  ezeken a területeken van leginkább átfedésben a 0-6 km-en 15 m/s magasságába emelkedő szélnyírással, így szupercellás konvekció előfordulhat. A helyzet nem kedvez az igazán hosszú életű szupercelláknak, de attól függetlenül ezek is járhatnak a heves események teljes spektrumával.
 
Veszélyforrások:

 
- felhőszakadás: helyenként előfordulhat 30 mm-t meghaladó csapadék (főként az Alpokalján és Észak-Dunántúlon)
- jégeső: intenzív zivatarok esetén előfordulhat 2 cm körüli vagy azt meghaladó jégméret (maga a labilitás mértéke és szélnyírás nagysága nem valószínűsít gyakori előfordulást)
- viharos kifutószél: a várható zivatarok vonalas jellege okozhat viharos (80 km/h-t meghaladó) kifutószelet nagyobb területre kiterjedően, intenzívebb cellákban akár 90 km/h felett
 
Megjegyzés:
 
Valószínűleg a szerdai nap nem úgy él majd tovább emlékezetünkben, mint egy felejthetetlen zivataros nap, de lokálisan, a paraméterek együttállása esetén egy-egy heves eseményt nem lehet teljesen kizárni. Az esetet mérlegelve 0-ás konvektív előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.
 
 
Készítette: Durbász "Anarki" Gábor
 
Viharvadászok Egyesülete

Summary: 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat