Helyi zivatarok gyenge áramlású környezetben esetleges légzuhataggal, nagyobb méretű jéggel, felhőszakadással

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, július 16, 2014 - 08:00

 
Magasnyomású öv déli peremén ciklonális görbületben helyezkedik el hazánk. Tőlünk délre egy magassági hidegörvény található, (amely az éjszaki órákban fűződött le a tőlünk nyugatra elhelyezkedő hosszúhullámú teknőről), emiatt a magasban az áramlás egyre inkább keletiesre, északkeletiesre vált. Térségünkben nyugaton meleg nedves szállítószalag jelenléte is kimutatható, amelyen már hajnaltól előfordult konvektív csapadék.

Részletezve:
 
Minden előrejelzett konvektív paraméter részletes felsorolásától eltekintve az előző napokhoz képest szárazabb lett a légprofil főként a középső és keleti területeken. Az ekvipotenciális mezőket ill. a harmatpont deficitet (T2m-Td2m) is figyelembe véve a nedvesebb terület keleti határán (ill. ahol az épp elégséges nedvesség még megengedi a cellaképződést) egy-egy zivatarban előfordulhat viharos széllökés és viszonylag kis valószínűséggel légzuhatag is, amely környezetében a széllökések akár 90 km/h körül vagy fölött alakulhatnak.  Erős (> 110-120 km/h) down-, ill. microburstnek az esélye igen csekély.  A továbbra is jelentős (főként a Dunántúl déli részén) kihullható víz (~30-33 mm) és relatíve továbbra is lassú cellaáthelyeződés miatt néhol előfordulhat felhőszakadás, amely domborzati viszonyok függvényében villámárvízzel is járhat, az elmúlt napokhoz képest azonban ennek kisebb az esélye (a szárazabb profil és a kissé nagyobb cellaáthelyeződés miatt). A kelet felől száradó profil és az, hogy a labilitási energia (amely tegnaphoz képest főként a Dunántúl déli részén növekszik) egy jelentős része egyre magasabbra kerül (egyre nagyobb része esik a jégnövekedési zónába) a nagyobb méretű jégnek kedvező, a gyenge szélnyírás viszont rontja az esélyeit. Mindenesetre a leginkább labilisnak ígérkező tájakon egy-egy multicellás zivatarban nem zárható ki 2-3 cm–t elérő jégméret. Kis valószínűséggel főként a Dunántúli tájakon (ahol kedvező fedésbe kerülhet az alacsonyszinti labilitási energia ill. vertikális hőmérsékleti gradiens és konvergencia) előfordulhat nem mezociklonális tuba, tornádó nem valószínű.
 Klasszikus értelemben vett MKR nem várható, viszont a gyenge, de határozott irányú (keleties, északkeleties) áramlás az egymás után/közelében kialakuló egycellás ill. gyengén szerveződő multicellás zivatarokat a konvergencia vonalak mentén nyugat, délnyugat felé mozgó kisebb csoportokba rendezheti.

Összefoglalás:
 
0-s fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki, mivel döntően gyengén szerveződő helyi zivatarok várhatók, de egy-egy helyen nem zárható ki rövid ideig tartó heves kísérőjelenség, bár ezek valószínűsége igen csekély.
 
 
Veszélyforrások:
 

  • Jégeső: egy-egy multicellás zivatarban 2-3 cm körüli jégméret nem zárható ki

 

  • Szélvihar: Elsősorban a kiszáradás miatt ill. légzuhatagokhoz kapcsolódva kialakulhat 80-90 km/h feletti szélroham

 

  • Felhőszakadás/villámárvíz: egy-egy gócban 30 mm-t meghaladó csapadék hullhat

 

  • Tuba/tornádó: kis valószínűséggel előfordulhat nem mezociklonális tuba, tornádó nem valószínű

  
Summary:
We issue Category 0 for low chance of locally heavy percipitation (> 30 mm in a short time), low probability of large hail (~2-3 cm) and also low risk of a down/ microburst event (windgust > 80-90 km/h).  
   
 
Készítette: Országos Meteorológiai Szolgálat és Viharvadászok Egyesülete (Derick)

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat