Multicellás-szupercellás squall line

Fokozat: 

érvényes: 2008. augusztus 8. 09:00 UTC - 2008. augusztus 9. 09:00 UTC

A mai idõjárást egy hidegfront átvonulásához köthetõ heves zivatarok határozzák meg. A délután folyamán ÉNY-NY felõl érkezõ front környezetében szupercellás, ill. erõsen szervezõdött multicellás konvekcióra lehet számítani. A zivatartevékenység este, éjszaka átterjed hazánk többi részére is. Heves események leginkább szélviharok formájában jelentkezhetnek. Ezt több tényezõ is támogatja: a Dunántúl nagy részén meglehetõsen nagy vertikális ekvipotenciális hõmérsékleti gradiens várható, ill. viszonylag magas DCAPE-pel számolhatunk. Ehhez társul még a 700-500 hPa-os szintek jet-jellegû szélprofilja, tehát a lekeverésnek is számottevõ hatása lehet. 2 cm-es jégméretet elérõ vagy azt meghaladó heves zivatarok is elõfordulhatnak. Tornádó sincs kizárva, mivel szupercellás konvekció esetében ennek fennáll az esélye, de a legtöbb helyen ezúttal a feltételek nem igazán optimálisak. A felhõalap várhatóan nem lesz elég alacsonyan, ill. 0-1 km-en sem mutatkozik elegendõ szélnyírás, helikalitás. A legkomolyabban viszont az rontja a tornádó lehetõségét, hogy az igen erõs leáramlás túl gyorsan alávágja a kialakuló mezociklont (kiáramlás-domináns szupercellák, kis-skálájú bow echo-k fejlõdnek ki), valamint az RFD levegõje túlságosan hideg és stabil lehet.

850 hPa-on a front térségében felhúzódó meleg nedves nyelv látszik az ekvipotenciális hõmérsékleti térképeken. A labilizálódást a napsütés hatásán kívül fõleg az alacsonyabb szintek melegadvekciója okozza. A "kövér" skew-T-diagramok és a több modell által is egyöntetûen jelzett erõsen labilis dunántúli légállapot a 15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírással és fokozó 0-3 km-es zivatarhoz viszonyított helikalitással feltehetõen multicellás-szupercellás squall line-ként realizálódik. Az ezt támogató háttéremelésnek is látszanak nyomai az örvényességi mezõkben, ill. a jet-ek elrendezõdésében, a MNSZ helyzetében, valamint a 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok is egyre hosszabbak lesznek a nap elõrehaladtával. Ezt megelõzõen azonban már a középmagas szintek délelõtti hidegadvekciója is kitermelhet (heves) zivatarokat, jelenleg éppen az ország DNY-i részét éri el egy kis-skálájú bow echo-vá alakult cella. A késõbbiekben a heves zivatarok, szupercellák által leginkább érintett terület a Dunántúl NY-i része lehet, majd a tevékenység fókusza egyre K-ebbre helyezõdik.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat