Szóra sem érdemes?! (2. rész)

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 27, 2014 - 06:00

Nyugat felől egy gyengülő hidegörvény közelíti meg a Kárpát-medencét, de hazánk időjárását továbbra is zömmel helyi hatások irányítják.

Az ország nagy részére még mindig viszonylag száraz légprofil  lesz a jellemző, de a némileg magasabb Thompson-index és a délutánra kifejlődő markáns, alacsonyszintű nedvességkonvergenciák várhatóan ma is kitermelhetnek zivatarokat. A konvekcióhoz az orográfiai segítség fontos tényező lehet továbbra is, de ma már némileg nagyobb számban fordulhatnak elő más területeken is. Tegnapihoz hasonlóan, Pécs-Debrecen tengelytől északra jelenhetnek meg (azon belül is inkább DNY-on és ÉK-en).

Kicsi eséllyel, de felléphetnek a következő jelenségek zivatarok környezetében:

-Villámárvíz: kicsit magasabb a kihullható víz mennyisége, mint tegnap, és a hegyek között veszteglő zivatarok ma is megjelenhetnek.

-Légzuhatag: főleg ÉK-en (és elsősorban) az ECM továbbra is magas delta Theta-e értékeket prognosztizál...

-Jégeső: a CAPE magasabban alakul és jelentősebb része esik a jégnövekedési zónába is, így tegnapinál némileg nagyobb esélye lehet jégesőnek (kb. 1-2 cm-es jégátmérővel).
 

Összességében a tegnapinál kicsit erősebb paraméterek miatt továbbra is becsúszhatnak hevesebb kísérőjelenségek, de csak  lokálisan. Mivel várhatóan nagyon kevés helyen fordulnak majd elő, így továbbra is csak ezzel a felkiáltójellel szeretnénk a figyelmet felhívni a nem túl vérmes esélyekre.

Megjegyzés:
Estétől a közeledő hidegörvény előtt egy MNSZ is kezd kialakulni hazánk felett, ami akár éjszakára is életben tarthat némi (emelt) konvekciót. Külön érdekes momentum, hogy ÉK-re némi helikalitással is számol pl. a GFS, így ha szupercellák nem is, de látványossabb zivatarok előfordulhatnak a késő délutáni órákban.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat