Délután/este emelt szupercellás konvekció fõként északkeleten

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2008. 08. 16. 07:30 UTC-tõl 2008. 08. 16. 22:00 UTC-ig

A jelenleg már a középpontjával az Alföld északi felében elhelyezkedõ hullámzó front a hozzá tartozó, de mögötte lemaradó meleg-nedves szállítószalaggal (MNSZ) tovább mozog kelet felé a nap folyamán. Bár a front miatt már délutánra az alsó légkör stabilizálódik, ám a lassabb mozgású szállítószalag még akkor is a Tiszántúl felett fog tartózkodni, így a stabil réteg felett továbbra is labilis lesz a légkör. Eközben a magassági teknõ és hideg is fokozatosan kelet felé helyezõdik, fokozott nedvesség advekcióval a keleti országrészben, így az Alföld északkeleti részén illetve az Északi-középhegység keleti felén ismét esély nyílik heves eseményekre a délután folyamán.

A CAPE a tárgyalt idõszakban (12-18 UTC-ig) 800-1400 J/kg értékeket is felvehet, mindazonáltal az MNSZ miatt ez a labilitás erõteljes tiltással (50-100 J/kg CIN) is párosul, így a konvekció fõként emelt lesz. Az emelést támogatja a több szinten is (700, 500, 400 hPa) igen jelentõs örvényesség advekció (a teknõhöz kapcsolódóan). Mindezek következtében a délutáni óráktól várható a zivatarok berobbanása az MNSZ mentén.

A kiterjedt emelés, roppant nagy szélnyírás (25-30 m/s 0-6 km-en, 15-20 m/s 0-2.5 km-en) jól szervezõdött szupercellás (emelt) konvekcióra enged következtetni hozzávetõlegesen dél-délnyugat – észak-északkelet vonulási iránnyal. A szupercellák élettartama hosszú lehet az alsó és középsõ troposzféra jelentõs átnedvesedése miatt, így a kiszáradás miatti alávágás nem zárja idejekorán a mezociklonokat. Ezt némileg árnyalják a helikalitási viszonyok. A keleti országrészre számolt pszeudo-hodográfok alapján a szétváló cellák mindegyike életben maradhat, hisz bár a hodográfok erõteljesen balra fordulnak a magassággal (a front átvonulása miatt), az alsó szintek stabilizálódása miatt a kialakuló cellák inkább a magasabb légtömegbõl szívnak be, e szint felett pedig a hodográf egyenes. Kérdéses, hogy ezen légtömegbõl a cellák mekkora helikalitást képesek hasznosítani. Tornádó valószínûsége egészen kicsi a kedvezõtlen alacsonyszinti feltételek miatt (felhõalap, stabil alsó rétegek), mindazonáltal szupercellákról lévén szó, nem lehet teljesen kizárni õket.

Összefoglalva:
A délutáni órákban néhány szupercella illetve szupercellás rendszer is kialakulhat az Alföld északkeleti felében illetve az Északi-középhegység keleti felében. A konvekció várhatóan a késõ esti órákra elhagyja Magyarországot.
A heves események a következõk lehetnek:
- jégesõ: 2 cm körülinél vélhetõen nem nagyobb a nagy nedvesség miatt
- szélviharok: 90-120 km/h különösen a bow-echo-k vezetõ élénél

A nap folyamán viharvadászati készültséget is el fogunk rendelni, és szükség esetén koordinátort is tudnunk biztosítani.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat