Szupercellák kérdőjelekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 23, 2015 - 06:00

Érvényes:
2015. 05. 22. 09:00-2015. 05. 23. 06:00

Összefoglalva:

A nap folyamán, elsősorban a késő délutáni óráktól szupercellás zivatarok érhetik el hazánkat dél felől, melyeket heves kísérőjelenség is követhet. A viharok erőssége (felhalmozódó labilitás mértéke) valamint pontos helye és pályája bizonytanaságot hordoz magában, ám azok kialakulását több modell kimenet is támogatja, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kerül kiadásra.

Részletezve:

A hazánkat nyugatról elérő magassági teknőről egy középtroposzférikus alacsony nyomású rendszer fűződik le, melyhez talajon központjával tőlünk  DNY-ra egy kimélyülő ciklon kapcsolódik. A képződményhez több szinten is ciklonálisan görbült jet-profil társul, mely továbbra is kedvező szélnyírási viszonyokat tart fenn. A nap során a ciklon előterében 850 hPa-on jelentős melegedés indul meg, miközben kedvező ekv. pot. hőmérsékletű levegő áramlik DK-i irányból. A háttéremelési viszonyokat vizsgálva elmondható, hogy késő délutántól igen erős pozitív örvényességi mező robog át dél felől hazánkon, melyhez 250-300 hPa-on jelentős jet-divergencia is társul (talajon változó térbeli lefedettséggel nedvességkonvergencia mezők).

Az egyik fő kérdés a felhalmozódó labilitás mértéke, hiszen még a GFS 1000-1500 J/kg-os SBCAPE-et jelez előre dél, délkeletre (nagyobb DK-en) addig az ECMWF 200-700 J/kg-os értéknél nem ad többet határainkon belül (Délvidéken ~ 800-1100 J/kg). A 0-6 km-es nyírás a várható zivatarok területén 15-20 m/s közé tehető, mely az igen kedvező helikalitási (>250 m2/s2 0-3 km SRH) viszonyokkal párosulva kedvező körülményeket teremthet szupercellás zivatarok kialakulásához. Azonban az  igen jelentős nedvességi viszonyoknak köszönhetően a helyzet nem igazán kedvez az izolációnak, ez alól kivételt képezhet a K-DK-i országrész  (SRW paraméter alapján főként HP - esetleg egy-két CL - karakterisztikájú szupercellák várhatóak).

A viharok elsődleges veszélyforrása várhatóan a nagy csapadék lesz, miközben észak felé haladva folyamatosan veszítenek erejükből. A cellák pontos térbeli elhelyezkedését az egyes nem-hidrosztatikus modellek nyugatabbra teszik, átnyúlva Baranya-megye és környékére. A DK-i országrészben (esetleg Duna-Tisza köze déli része) kedvező környezeti faktorok együttállása esetén tornádós szupercella is benne van a pakliban.

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: magas kihullható víz (32-34 mm) kedvező feltételeket teremt komolyabb felhőszakadások kialakulásához. Helyenként rövid idő alatt lehulló > 40 mm feletti hozamok megfelelő terepviszonyok esetén villámárvizeket idézhetnek elő. DNY-on a beágyazott zivatarok is könnyen okozhatnak villámárvizeket.
  • Jég/szélvihar: 2 cm-t elérő vagy meghaladó jégszemek ill. szélviharok (>90 km/h) kialakulását a felhalmozódó energia nagyban befolyásolhatja így amennyiben a GFS által jelzett paraméterek realizálódnak akkor jó esély mutatkozik, hogy e két kísérőjelenség a heves kategóriába essen.
  • Tornádó:  kedvező LCL szint (500-800 m), 0-1 km-es helikalitási viszonyok és alacsony szinten élesen jobbra forduló hodográfok kedvező képet festenek mezociklonális tuba/tornádó kialakulásához (főként DK-i országrész), ám a talaj alapú labilitás, izolációból eredő bizonytalanság némileg rontja kialakulásuk esélyét.

Megj.: Érdemes megjegyezni, hogy a korábbi futások egy délről érkező szupercellás MKR lehetőségét is felvetették a kora esti óráktól, ám ennek esélyét a friss modell kimenetek jelentősen csökkentették.

Írta: Devilstorm

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat