Gyenge hidegfront multicellákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, június 9, 2015 - 08:00

Hazánkat egy gyenge ill. lassú mozgású hidegfront súrolja a mai nap folyamán. Ez nagy változást nem hoz időjárásunkban, viszont megnöveli a labilitást és zivatarok esélyét. A felkiáltójeles előrejelzés döntően a lokálisan lehulló nagy csapadék miatt került kiadásra.

A délután folyamán a konvekció várhatóan az országunk fölé is átterjed Szlovákiából (labilitásban nem lesz hiány), akár egy nagyobb MKR lehetősége is benne van a pakliban. A kihullható vízmennyiség az ország északi, ill. ÉK-i harmadán eléri a 28-30 mm-t. Ez a tény a lassú mozgású zivatarok és a domborzati tényezők közrejátszásával előidézhet villámárvizet is főleg az Északi-középhegységben. MKR szempontjából a bizonytalanságot az alacsonyszintű nedvesség jelenti, mennyire tud a rendszer délre terjedni, illetve összeállni.
Jégeső is előfordulhat, főleg izolált zivatarokban a jégméret elérheti a 2 cm-t, továbbá a zivataros széllökések sebessége a 90 km/h-át (jelentős a kiszáradás középszinten).

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat