A semmi és a majdnem valami határán!

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 21, 2015 - 09:25

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy nem ez lesz az a nap, amely miatt tömegek lépnek majd be a Viharvadászok Egyesületébe, netán a túlterheléstől átmenetileg lefagy a szupercella.hu szervere. A tőlünk délre, délkeltre húzódó frontzóna mögött egyre stabilabb (optimistábban fogalmazva nem igazán labilis) egyensúlyi állapotú levegő érkezett fölénk, eközben egy teknő is fölénk húzódik, ennek peremén viszonylag erős az áramlás, így több helyen az országban 10-18 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás is előáll (a gfs-ben dny-on 20 közeli értékek is megjelennek). A döntően talajalapú, a nappali besugárzás által táplált labilitási energia minimális lesz, épp ezért a legtöbb helyen ez lesz a kerékkötője a mélykonvekciónak. Zivatarok - nem túl nagy számban - főként a középső országrész (Északi-középhegység középső és ny-i fele, Alföld középső és nyugati része) konvergenciáján ill. nyugaton, délnyugaton alakulhatnak ki. A gyenge labilitás miatt a nem túl erős multi-, illetve hibridcellák mellett jellemzően marginális szupercellák is létrejöhetnek (nem csak mrg szupercellákra dny-on van leginkább esély, de a labilitási energia itt is kérdésessé teszi a helyzetet). A konvergens mezőben, ahol összejön kellő labilitás (relatíve magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint a környező térségekben) nem mezociklonális tuba is kialakulhat (nm tornádó esélye nagyon csekély). A zivatarokat a hűvös (évszakhoz képest alacsony 0 / wetB 0 fok magasság) légkör miatt kisméretű jég kísérheti, emellett nagyobb mennyiségű csapadék (> 20 mm) sem kizárt, főként ott ahol több cella áthaladhat. A konvektív cellákhoz kötődő széllökések várhatóan 80-90 km/h alatt maradnak. Összességében ezért lett "!":)
 
(We issued an exclamation mark („!” – a special category) in connection with here and there  intense however likely non-severe weather events.)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat