Egy kicsit már haragosabb szupercellák

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, július 16, 2015 - 08:00

Hazánk időjárását továbbra is egy teknő hátoldali - gerinc előoldali helyzet határozza meg, határozott északnyugati irányítású áramlási viszonyokkal. Mind az ECMWF, mind pedig a GFS némileg komolyabb labilitást prognosztizál holnap délutántól az elmúlt napokhoz képest (~ 600-700 J/kg-ot is elérheti a felszín alapú CAPE) az ország délnyugati részén (nagyjából a Balatontól nyugatra és délre), valamint az északkeleti csücsükben (itt jóval kisebb mérvű labilitásra kínálkozik esély). Ezen a két területen a 0-6 km-es szélnyírás eléri illetve meg is haladja a 15 m/s-ot, így a domborzat illetve a konvergencia által triggerelt zivatarok szupercellává fejlődhetnek. A korábbi napoktól eltérően azonban - az alacsony felhőtetős mini-szupercellák mellett - a tropopauzáig felnyúló forgó zivatarok is megjelenhetnek, legalábbis a holnap délutánra vonatkozó pszeudotempek alapján - méghozzá az ország délnyugati határvidékén. A határhelyzetű labilitás miatt a kialakuló szupercellák várhatóan nem okoznak heves eseményt - ugyanakkor érdemes megjegyezni a középszintű kiszáradás következtében megnövekedett deltaThetaE értékeket (mintegy 14 fok), ezek valószínűsítenek erősebb kifutószeleket is, de vélhetően még mindig jóval 90 km/h alatt. A kisebb labilitás miatt várhatóan - ha egyáltalán kialakul - apróbb szemű (bőven 2 cm alatti) jégeső hullhat ezekből a cellákból.
Összefoglalva tehát a holnapi nap folyamán, főként délutántól kialakulhat egy-egy szupercella az ország délnyugati részén (a Balatontól nyugatra és délre), de az Alpok területéről is számíthatunk a besodródásukra. Az ország északkeleti csücskében sem lehet kizárni a kialakulásukat, bár itt a jóval vékonyabb rétegre kiterjedő és eleve kisebb labilitás miatt legfeljebb egy-egy miniszupercella jelenhet meg. A már taglalt szerényebb labilitási viszonyok miatt ez a helyzet is egy felkiáltójelet érdemel meg.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat