Csökkenő esély mellett délnyugaton nem kizárt egy-két szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 17, 2015 - 06:00

Az elmúlt napokban közép- és magas szinten meghatározó erős északnyugati áramlás fokozatosan észak, északkelet felé szorul, eközben melegszik fölöttünk a légkör, gerincesedik a mező. Mivel az alsó rétegekben erősebb a melegedés, mint a magasban, így főként délnyugaton egyre labilisabb a légállapot. A képet árnyalja, hogy a csökkenő szélnyírás (estére egyre inkább 15, sőt 13 m/s alá eső értékek), egyre gyatrább nedvességi viszonyokkal párosul, emellett a mind nagyobb teret hódító meleg levegő, jellemzően 800 és 600 hPa között izoterm (ill. itt-ott akár inverz) légrétegződést hoz létre, ezzel gátolva/megnehezítve a tisztán talaj alapú mélykonvekciót. A leglabilisabb állapot este, késő este alakulhat ki a Dunántúl délnyugati, nyugati harmada fölött. Nem túl acélos alacsonyszintű konvergencia is szintén estétől áll rendelkezésre, főként a délnyugati határvidéken. Elsősorban a nap második felében valószínű középszintű örvényesség advekció, amely nem lesz túl markáns, így igen csak kérdéses az, hogy kialakul-e egyáltalán valami. Egy-két - a hegyvidéki területeken létrejött - szupercella besodródása vagy helyben történő kialakulása nem zárható ki az említett területeken, főként az esti, késő esti órákban, éjjel tovább csökken az amúgy sem nagy esély. A cellákhoz leginkább jég (akár 2 cm-t megközelítő mérettel), intenzív csapadék, és viharos szél társulhat. Heves eseménynek (károkozó szél, nagy jég, felhőszakadás) igen csekély az esélye. 
 
 (An exclamation mark („!” – a special category) was issued for low chance of one or two supercells over SW Hungary in the evening/late evening hours.)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat