Légtömegen belüli zivatarok II.

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 19, 2015 - 07:00

Hazánk felett továbbra is egy magassági gerinc húzódik bár a holnap érkező hidegfront egy fokozatosan kiépülő szállítószalag formájában már érezteti hatását.  A zömmel helyi hatások érvényesülése mellett a késő délutáni, esti óráktól örvényességi mező érkezhet nyugat felől mely az 1500 J/kg-os talajalapú labilitással, határon billegő nedvességi viszonyokkal megfűszerezve ismét zivatarokat eredményezhet. Az egyre inkább csökkenő 0-6 km-es szélnyírás (jellemzően 5-10 m/s) a tegnapihoz hasonlóan zömmel multicellás ill. egycellás képződményeket hozhat létre melyek fő veszélyforrása a továbbra is fennáló 16-18 fok körüli Delta ThetaE és a 16-20 fokos T2m-Td2m értékeknek köszönhetően a gyengébb "szélviharok" (80-90 km/h), felhőszakadások (Dunántúlon 40 mm! kihullható víz) lesznek. A viharok pontos tér- és időbeli lehatárolása bizonytalanságot hordoz magában ám a jelenlegi futások a Dunántúl térségét favorizálják (főként a késő délutáni óráktól), majd az esti órákban az Alföld területén is aktivizálódhat a légkör.

Megjegyzés:
A tegnapi eseményekhez képest a mai nap várhatóan gyengébb eresztés lesz.

There is a slight chance that thunderstorms will form today above several places producing microbusts and locally higher precipitation amount.

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat