Ország nyugati részére esetlegesen besodródó szupercella

Fokozat: 

Napközben egy hullámzó frontrendszer halad át felettünk, amely jelenleg az ország északnyugati részén és Ausztriában húzódik és napközben lassan délkelet felé helyezõdik. A GFS, ill. a WRF számítása szerint elegendõ labilitás (400-500 J/kg SBCAPE) lehet Ausztria keleti részein, illetve a nyugati határainknál a front mentén az elkövetkezõ öt órában, amely a 15-20 m/sec körüli 0-6 km-es szélnyírás (bulk shear), illetve kb. 100 m2/s2 0-3 km-es helicity értékével egybemetsz. 

A labilitás értéke elég határeset és kérdéses, de a frontális konvergencia az elegendõ nedvesség és a várható helicity elegendõ lehet a szupercellás folyamatok (ilyen fetételek mellett alakult már ki szupercella Magyarországon) beindulásához. Más nagytérségû folyamat azonban nem támogatja az erõsebb feláramlások kialakulását, amely lehetõvé tenné, hogy biztosabb legyen a szupercellás konvekció kialakulása.

Az ország más részein a szélnyírás viszonyok inkább csak a multicellás zivataroknak kedveznek.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat