Beragadó sekély ciklon villámárvízzel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, augusztus 18, 2015 - 08:01

Áttekintés
 
A Kárpát-medence időjárását továbbra is egy nyugat felől benyúló magassági teknő határozza meg, amelyhez talajszinten egy gyenge ciklonális mező tartozik. Ennek hatására folytatódik a csapadékos, zivataros idő. A mai nap folyamán a legfőbb veszélyforrás a hirtelen lezúduló nagy csapadék lesz.

Részletezés, elemzés
 
Az említett teknő előterében még mindig relatíve meleg és nedves levegő áramlik az ország fölé DK felől, ez biztosítja a csapadék utánpótálását. Ennek az áramlásnak a tengelyében 500-1000 J/kg talajalapú CAPE felhalmozódása lehetséges (az ECMWF és GFS modell szerint különböző felállásban), aminek tényleges mértéke erősen kérdéses a már meglevő felhőzet miatt. Mindenesetre a magassági teknő biztosíthat elegendő emelést zivatarok kialakulásához. A talaj közelében egy erőteljesebb konvergencia is kialakul a sekély ciklonnal összefüggésben, ami további támogató tényező. A szélnyírást tekintve nem lesz kifejezetten szupercellás nap a mai (10-15 m/s), főleg multicellák várhatóak, viszont rövid életű, marginális szupercella nem zárható ki az ország középső harmadában, illetve a Kisalföld térségében - ahol kissé magasabb lesz a szélnyírás (akár 15 m/s felett).
A kialakuló zivatarok MKR-ré is összeállhatnak az ország északi sávjában, de ezen zivatarok hevessége kérdéses. A legnagyobb veszélyforrás a villámárvíz (40 mm körüli, illetve afeletti kihullható vízmennyiség).
A mai helyzet támogatja a nem-mezociklonális tubák, tornádók kialakulását (70-100 J/kg-os CAPE03, 7-8 fok/km-es 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens). Ezek a kedvező értékek ráadásul egybemetszenek a konvergencia tengelyével. (A legvalószínűbb kialakulási hely az Alföld köze északi része, a főváros térsége, és a Kisalföld, de máshol is előfordulhat.)
 
Veszélyforrások

  •  villámárvíz: a magas kihullható vízmennyiség és az orográfia együttesen produkálhat villámárvizet, elsősorban a hegységeinkben ill. az ország északi sávjában
  •  nem-mezociklonális tuba/tornádó: az átlagosnál nagyobb az esélye a kialakulásuknak
  •  jégeső: előfordulhat minimális eséllyel, de a jégátmérő várhatóan nem haladja meg az 1-2 cm-t, tehát nem lesz heves kategória
  •  szélvihar: a nedves légprofil miatt nem várható heves (90 km/h-t megközelítő) kifutószél

Megjegyzés
 
Az előrejelzés némi bizonytalansággal terhelt, hiszen a szombati és vasárnapi napból kiindulva az időjárási modellek nehezen fogják meg a maihoz hasonló sekély ciklonos helyzeteket. Kérdéses továbbá a labilitás mértéke.
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat