Súroló gyenge hidegfont

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, szeptember 15, 2015 - 08:00

A mai nap folyamán egy gyenge hidegfront közelíti meg térségünket. Ennek előterében az Adriai tenger felől meleg és nedves levegő áramlik hazánk fölé, miközben 500 hPa-on egy átmeneti hidegadvekció zajlik le a délután folyamán. Ennek hatására - főleg a Dunántúl NY-i felén - megnövekszik a labilitás mértéke (akár 700-800 J/kg CAPE is lehetséges a GFS szerint). A szélnyírás növekedésével esély mutatkozik szupercellák kialakulására, elsődlegesen Ausztria DK-i, valamint a határhoz közeli K-i sávjában, de országon belül az Alpokalján és estefelé a Kisalföldön sem zárható ki teljesen megjelenésük, főleg, ha a besodródási effektust is figyelembe veszük.
Ez a felkiáltójeles előrejelzés mindössze a szupercellák lehetősége miatt lett kiadva, heves események (szélvihar, jégeső) kialakulásának esélye viszont minimális. Mindenesetre érdemes figyelni délután az eget az Alpokalja környezetében.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat