Hullámzó hidegfront említésre méltó szupercella eséllyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, április 8, 2016 - 08:00
Országunk környezetében egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront tartózkodik. Ez a front a tegnap délutáni, kisebb mértékű alacsonyszintű előretörését követően ma kicsit visszahullámzik, ezért továbbra is labilis marad felettünk a légkör, de a tegnapinál már magasabb nedvességtartalom áll rendelkezésre, ami jobban elősegíti a zivatarok kialakulását.
Ma az 850 hPa-os szinten a tegnapinál még magasabb ekvipotenciális hőmérsékletű levegő ér el minket D-DK felől. A labilitás nagysága eléri a 300-1000 J/kg-ot, ennek magasabb értékei a határ közelében, illetve ÉK-en léphetnek fel a GFS ill. ECMWF modell szerint. Az ország nagy részén kialakulhatnak záporok-zivatarok, utóbbiak főként az Alföldön és az Északi-középhegységben, amelyek közül 1-2 akár szupercellává is fejlődhet. Erre van némi esély, hiszen a 0-6 km-es szélnyírás az ország északi felén meghaladja a 15 m/s-ot. Valamennyi középszintű örvényesség-advekció is rendelkezésre áll, ami elősegíti a feláramlások megindulását, viszont határozottnak mondható alacsonyszintű konvergencia hiányzik.
Kérdés a zivatarok összmennyisége, hiszen a GFS és az ECMWF meglehetősen eltérő képet fest le e tekintetben, utóbbi szárazabb szcenáriót ad, mindössze egy-két gyenge csapadéktömbbel. A reggeli, aktuális eseményeket látva viszont a GFS forgatókönyve valamivel esélyesebbnek tűnik.
Mindenesetre, a heves események valószínűsége kicsi, a bizonytalansági faktor nagy, ezért egy felkiáltójel szintű előrejelzés került csak kiadásra.
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat