Itt-ott heves jégesõ multicellás konvekcióból

Fokozat: 

érvényes: 2009. május 19. 10 UTC - 2009. május 20. 07 UTC

Egy lassú mozgású ciklon és az ahhoz tartozó hullámzó frontrendszer befolyásolja ma hazánk idõjárását, mely K felé helyezõdik át. A hidegfront mentén, ill. az azt megelõzõ konvergenciazónán egyaránt felléphetnek zivatarok, melyek a 10 m/s vagy az alatti 0-6 km-es szélnyírás miatt multicellás formában jelentkezhetnek. Ennek ellenére helyenként 2 cm-es vagy azt meghaladó szemekbõl álló jégesõk alakulhatnak ki, elsõsorban a nagy labilitásnak (GFS, WRF CAPE 1200-1600 J/kg) és a 0 C-fokos nedves hõmérséklet megfelelõ magasságának köszönhetõen. Downburst kialakulása is valószínûsíthetõ az ekvipotenciális hõmérséklet vertikális eloszlása, ill. a felhõalap alatti kiszáradás alapján. A lassú cellamozgás és az ugyanott újratermelõdõ cellák következtében a felhõszakadások akár hirtelen árvizet is eredményezhetnek megfelelõ talajviszonyok esetén.

A konvekció az éjszakai órákban is fennmaradhat emelt jelleggel. A napközbeni zivatarok besugárzás által kiváltott jellege, az orografikus hatások és a korábbi zivatarok kifutófrontjai által befolyásolt kaotikus légkör miatt ezúttal meglehetõsen nehéz a konvekció fókuszterületeit kijelölni, másfelõl elmondható, hogy legkevésbé az ország ÉNY-i része lehet érintett.

írta: Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat