Lokálisan villámárvíz

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, május 13, 2016 - 07:00

Érvényes: 2016.05.12. 08:00 UTC - 2016.05.13. 08:00 UTC
Valid: 2016.05.05. 08:00 UTC - 2016.05.13. 08:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását a nap folyamán fölénk húzódó ciklon és az ahhoz kapcsolódó dinamikus hatások határozzák meg. A helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt (besugárzás mértéke), de egyes modellkimenetek egy MKR lehetőségét is felvázolják (bár könnyen lehet egy konvektív massza is belőle), melynek elsődleges veszélyforrása a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. Mivel a szituáció lokálisan jelentkező villámárvizek kockázatát hordozza magában, így egy egyes fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezve:

A magasban egy középtroposzférikus teknő araszolgat hazánk fölé, melyhez a felszínen egy, a középpontjával fölénk húzódó (mélyülő) ciklon is társul. A ciklon előterében 850 hPa-on egy DK-ÉNY-i tengelyű MNSZ is húzódik, mely az Adria térségéből meleg és nedves levegőt szállít. A teknővel/ciklonnal összefüggésbe hozható bőven elégséges háttéremelési tényezők ( több szinten is zajló pozitív örv. adv. ; markáns nedv. konv. ; jet div.) mellett a fő kérdés, a besugárzásból származó CAPE mértéke és a szupercellák szempontjából lényeges szélnyírási viszonyok megléte és e kettő paraméter metszése. Két fő modellünk a labilitás tekintetében eltér egymástól, hiszen még az ECM csak a déli, délnyugati területeinek számol 500-900 J/kg-os maximálisan felhalmozódó SBCAPE értékekkel, addig a GFS jóval nagyobb területet favorizál (a középső területek felett húzódó csapadékzóna tartóssága jelentős mértékben fogja befolyásolni ezt a tényezőt). A szélnyírási (15-20 m/s-os 0-6 km) és 0-3 km-es helikalitási (200 m2/s2 körüli) viszonyok leginkább az ország déli felében kedveznek forgó zivatarok létrejöttéhez, azonban a rendkívül jelentős nedvességi viszonyok nem kedveznek a tartósabb izolációnak. Ha egyáltalán létre is jön egy-két szupercella azok valószínűleg gyorsan beágyazódhatnak (cellacsoportosulások egymás beáramlását könnyen alávághatják majd). Összességében azonban a multicellás konvekció fog domináns szerephez jutni az ország döntő részén.
A délutáni órákban egy MKR lehetősége is benne van a helyzetben, azonban ennek jellege is a felhalmozódó labilitástól nagyban függ.

Veszélyforrások:

  • Villámárvíz: Felhőszakadásokat (magas kihullható >30 mm) lokálisan villámárvizek is kísérhetik.
  • Jégeső, szélvihar: a túl nedves vertikális légprofil nem támogatja a 2 cm-t meghaladó jégszemek létrejöttét és a 90 km/h-t elérő széllökéseket.

Megjegyzés: Várhatóan a déli óráktól indul meg a konvekció első hulláma (főként a Dunántúlon), majd később Baranya és a D-T köze déli részéről húzódik északi irányba a már jóval jelentősebb (esetleg MKR) csapadékzóna. A rendszer még a késő esti órákban is aktív maradhat K-i, ÉK-i területeinken (kedvező TI és BL értékek).

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat