Hullámzó front szupercellás felvezetéssel, esetleg éjjeli MKR-rel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, május 24, 2016 - 09:40
 
A reggeli órákban nagyjából Skócia-Dél-Franciaország tengellyel teknő helyezkedik el, melynek déli szakasza (amely már leszakadt hidegörvényként halad tovább) a nap folyamán kelet, északkelet felé meglódul, és az esti óráktól, majd kedden döntően meghatározza időjárásunkat. A teknő peremén erős jet, előtte pedig hullámzó frontzóna húzódik, amely előtt - kelet felé mozgó - jól analizálható meleg nedves szállítószalag épült fel. 
 
A nap folyamán jelentős labilitási energia (mucape: ~ 500-1500 J/kg, ny-on a nagyobb) jön létre a dunántúli területeken (nagyobb értékekkel a délnyugati, nyugati felén), amelyhez kelet felé gyorsan csökkenő szélnyírás (0-6km: ~ 8-20; 0-3km: ~ 7-15 m/s) társul. A teknő/hcs közeledése kellő örvényesség advekcióval jár, amely nagytérségű feláramlást hoz létre a labilis környezetben, ezt előbb a Dunántúlon, majd kedden már keleten magassági szétáramlás erősíti. A határozott nagytérségű emelés MKR kialakulását is megengedi, főként éjjel, majd kedd reggel. Az esti óráktól elegendő nedvesség áll rendelkezésre, olyannyira, hogy a kihullható víz néhol 27-28 mm körül alakul, emiatt helyenként felhőszakadás is lehet (> 30 mm), amely az esetleges éjjeli MKR-ben szintén a fő veszélyforrás. A jégnövekedési zónában számottevő energiát jeleznek a modellek, amely a nagy nyírással/áramlással, a nem túl magas nedves hőmérséklet 0 fokának szintjével, és a szupercellákkal, itt-ott 2 cm-es átmérőt meghaladó jeget is okozhat, ugyanakkor szignifikáns jégméret (~5 cm) valószínűsége meglehetősen kicsi. A károkozó szélroham esélye, a konvekció emelt jellege miatt nem túl acélos, de szupercellák környezetében természetesen előfordulhat.
Szupercellák kialakulása az esti óráktól valószínű a Dunántúl délnyugati, nyugati felén, később keletebre is. A 0-3 km-es SREH helyenként 50-125 m2/s2 közé is felszökik, amely a már említett 0-6 km-es nyírást is tekintetbe véve, a kellően labilis környezetben a vezetőáramlástól enyhén jobbra eltérő forgó zivatarfelhők (d, dny-ról, é, ék felé helyeződő) létrejöttét sejteti. A minimális értékeket felvevő 0-1 km-es SREH, a gyenge 0-1-es szélnyírás, és a kezdetben igen magas felhőalapok a mezociklonális tornádó létrejöttét erősen kérdésessé teszik, bár estétől csökken a felhőalap, a 0-1-s nyírás is inkább már a kevésbé labilis területen lép fel. 
 
A helyzet elsősorban a villámárvízek esélye, másodsorban a szupercellák kialakulása miatt kapott 1-es fokozatot. 
 
A level 1 was issued for Transdanubia (from evening) and Central/Eastern-Hungary (from midle of the night till morning) mainly for excessive precipitation (> 30 mm), secondarily for large hail (> 2 cm) and damaging wind gusts (> 80-90 km/h) in connection with supercells/MCS. 
 
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat