Gyors mozgású hidegfront, heves jégesõk, szélviharok

Fokozat: 

érvényes: 2009. május 22. 10 UTC - 2009. május 23. 07 UTC

Ezúttal egy NY-ÉNY felõl érkezõ gyors mozgású hidegfront teremt lehetõséget heves zivatarokra hazánk területén, leginkább az ország NY-i és középsõ részében. A front térségünkben némileg hullámot vet, ezzel párhuzamosan 850 hPa-on és alatta markáns melegadvekció, míg fölötte gyenge hidegadvekció várható. Alacsony szinten a front környezetében fokozódó ekvipotenciális hõmérséklet és nagyobb nedvesség (kihullható víz, RH, harmatpont) várható. Mindezek labilis légállapotot eredményeznek, bár a labilitás maximális mértéke pl. a CAPE-indexen keresztül vizsgálva a GFS / WRF (>2000 J/kg) és a ECMWF (400-600 J/kg) modellekben meglehetõsen eltérõ. Egy kis CIN is korlátozza valamelyest a zivatarképzõdést, de feltehetõen nem akadályozza meg teljesen, hanem csak az erõsebb feláramlásokat továbbengedve növeli a heves események esélyét. Mindenesetre a 400, 300, 250 hPa-os szintek divergenciája kellõ háttéremelést sejtet, ami segítheti a konvekciót. Ennek fókusza elsõsorban a front menti erõs összeáramláson valószínû. A délután folyamán a Dunántúl, majd a Duna-Tisza-köze, ill. késõbb a Tiszántúl lesz érintett, és 18 UTC után a front már lényegében elhagyja az országot.

A 0-6 km-es szélnyírási viszonyok 15-20 m/s-os értékei legalábbis erõsen szervezõdött multicellás zivatarrendszert valószínûsítenek, de szupercellás konvekcióra is lehet számítani (még ha nem is túl kiugróak a helikalitási mutatók), fõleg a rendszer kialakulásának korábbi stádiumában, ill. esetlegesen annak elõterében, izoláltabb formában. Az alacsony szintû szélnyírási viszonyok eleinte nem igazán kedvezõek egy zivatarlánc fennmaradását tekintve, de a folyamatos frontális konvergencia, ill. a nagyobb labilitás irányába fejlõdés tendenciája együttesen növelhetik az élettartamát. A 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok iránya alapján a front D-i szakasza kevésbé kedvezõ a zivatarcellák életben maradása szempontjából.

A heves események elsõsorban jégesõ formájában jelentkezhetnek, melyekben elõfordulhat 5 cm-es jégméret, így szignifikáns heves esemény is várható (0 C-fokos nedves hõmérséklet magassága ideális, elégséges labilitás, szupercellás konvekció). Emiatt, ill. a heves események által feltehetõen érintett terület nagysága miatt indokolt a narancs fokozatú figyelmeztetés. Heves szélviharok is valószínûek, fõleg, ha a jobb felépítésû MKR fejlõdik ki, ill. szupercelláról van szó. A tornádó valószínûsége ugyan szupercellák fennállása esetén benne van a pakliban, de a viszonylag magas felhõalap, a CIN és a kedvezõtlen helikalitási viszonyok rontanak az esélyein.

A heves zivatarok kialakulásának szempontjából pesszimista forgatókönyv szerint a hidegfront túlságosan gyorsan alávágja a feláramlásokat, ill. a CIN mellett a labilitás sem elég nagy, de még ezzel együtt is legalább egy-két szupercella létrejöttére, ill. heves eseményekre lehetne számítani. Feltehetõen azonban ma ennél valamivel többet is kihoz magából a légkör.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat