"Menekülés" a budapesti szupercella elől

 Szerda délutánra az előrejelzéseknek megfelelően viharlest terveztem valamelyik kedvenc budapesti megfigyelőhelyemről. Kora délután azonban csörgött a telefon, Skyshooter kolléga invitált egy közös vadászatra, amire nem lehetett nemet mondani. Kissé késve indultunk útnak, ráadásul a Bakony irányából érkező szupercella számomra rendellenes módon viselkedett. A gyakorlatilag totál Ny-K-i irányú mozgását épp a főváros előtt változtatta meg, egy csodálatos S-kanyarral a városon keresztül elhúzott ÉÉK felé. Ezt így buktuk is, a brutális peremfelhő előtt szinte párhuzamosan haladva vágtattunk DK felé. Abban biztos voltam, hogy nem szólt még a finálé, délebbre a labilitás még nem számolódott fel, további keletkezésre számítottam.

 A Csepel-sziget fölött hamarosan be is indult a konvekció, az Inárcsi pihenőhely mellett fekvő, tiszta kilátást nyújtó helyszínről gyanús felhőelemek is megjelentek. Ám mielőtt még igazán elkezdhettünk volna örülni, vagy a front egy szakasza érkezett meg, vagy valamelyik távolabbi cella kifutószele, ami miatt teljesen szétzilálódott az ígéretes cellák struktúrája, hamarosan pedig a csapadék is megérkezett. Egy benzinkútnál kerestünk menedéket, félve a jégverés lehetőségétől, ahol aztán 17:45-17:50 környékén légzuhatagot figyelhettünk meg, melyet viharos szél és felhőszakadás kísért, a látótávolság percekre pár száz méterre csökkent.

 Ezt követően még volt pár gyengébb próbálkozás, de inkább visszaindultunk a városba, hogy szemügyre vegyük a beérkező infók alapján is durva viharkárokat. A Wekerletelep kis túlzással úgy nézett ki, mintha bombát dobtak volna rá, elárasztott utcák, kidőlt, kettétört fák, néhány alatt autó, leszakadt vezeték. A Belváros felé az Üllői út is helyenként folyó benyomását keltette. Nagyon látványos volt, hogy a szélirányra merőleges utcákban kevesebb kár keletkezett, mint az azzal megegyező irányúakban. Ezek valószínűleg csatornaként tovább erősítették az amúgy sem gyenge, közel orkán erejű szelet. A lágymányosi, hivatalos mérés alapján szerintem a csatornahatás által érintett utcákban 130-150 km/h-s lökések is lehettek.

 Összességében nem volt eredménytelen a vadászat, bár értékes fotókat az időjárási eseményekről ezúttal nem sikerült készíteni. Másrészt a károk mértéke alapján talán nem is baj, hogy a "nagyvadat" elkerültük.

Pár fotó (első hat) Skyshooter-től: http://nol.hu/galeria/Kanikula_utan_vizozon

Időpont: 
szerda, július 8, 2015
Időpont magyarázat: 
Indulás 16:15-kor, vadászat vége 20 órakor.
Bejárt útvonal: 
Bp. IX. - Inárcsi pihenőhely - Bp. XIX. - Bp. IX.
Megfigyelt jelenségek: 
Zivatar felhő
Szupercella
Szélvihar
Felhőszakadás
Használtad a Stormpanelt?: 
Nem

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat