Hidegfront a tegnapinál nagyobb szupercellás esélyekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 18, 2016 - 08:00
Valid: 2016.06.17 06:00 UTC - 2016.06.18 06:00 UTC
Érvényes: 2016.06.17 06:00 UTC - 2016.06.18 06:00 UTC
 
Áttekintés, összefoglalás
 
 
Egy markáns teknő előoldalán igen erős áramlás alakult ki, igen nagy szélnyírást biztosítva a régiónknak. Hazánktól északra (nagyjából a Balti-tenger déli részének térségében) ciklon keletkezik, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja alakítja időjárásunkat. A front napközben fölöttünk lelassul, emiatt kb. az ország keleti harmadán a nagy nyíráshoz szokatlanul magas labilitási energia is társul. A gátló tényező a jelentős CIN és a korlátozott nedvességi viszonyok. Ha ebben a környezetben kialakul néhány zivatar, azokhoz nagy valószínűséggel heves kísérőjelenségek társulhatnak, elsősorban heves szélvihar (> 90-100 km/h) és nagyméretű jég (2-4, akár ~ 5 cm)  formájában.
 
 
Részletezés, elemzés
 
Az érkező hidegfront fokozatosan stabilizálja a Dunántúl nagy részét, a főváros tágabb környezetét és az Északi-középhegység nyugati felét is. A front előtt húzódó MNSZ nyújthat energiát a mélykonvekció kialakulásához. A szélnyírás értékek (~25-30 m/s), egyértelműen a jól szervezett, szupercellás konvekciót támogatják. A teknő előoldalán (és a front előtt) erős örvényesség advekció és magassági divergencia segíti a nagytérségű feláramlást, ennek optimális átfedése a leglabilisabb területtel azonban valamelyest kérdéses.
A labilitás a keleti, délkeleti harmadban továbbra is a közepes-magas (~800-2300 J/kg, legnagyobb értékkel a keleti határvidéken, az ECMWF modell valamelyest visszafogottabb képet mutat) értékeket vesz fel. Néhány zivatar kialakulására (jelentős bizonytalanság mellett) a közeledő front előtt a déli, kora délutáni óráktól számíthatunk, nagyjából a Baranya-Borsod sávtól keletre, délkeletre, itt tűnnek megfelelőnek a nedvességi viszonyok létrejöttükhöz. (Meg kell említeni, hogy egy másodlagos kialakulási terület is lehet az északnyugati tájakon (főként besodródó cellákkal), de ez már jóval kisebb labilitási viszonyok mellett jönne létre.) Az esetlegesen kialakuló cellák áthelyeződési sebessége jóval nagyobb lesz mint, amit megszoktunk térségünkben, köszönhetően az igen erős áramlásnak. A labilis terület az esti, késő esti órákra fokozatosan szorul ki hazánkból, illetve a határvidékre korlátozódik. Ami a kialakuló zivatarokhoz képest környezeti áramlási képet illeti, mezociklonális tornádóra kiemelten a déli, délkeleti határviéken van némi (viszonylag alacsony) esély főként estétől, itt ugyanis estére csökken a felhőalap, míg a 0-1 km-es nyírás 10 m/s fölé emelkedik, kb. 100-150 m2/s2-es SREH mellett. A kialakuló szupercellák esetén nagyobb eséllyel a jobb oldali tag lehet életképesebb. Az erős alacsony és középszintű áramlású környezetben egy-egy zivatar bow echo-s struktúrát is ölthet, a helyzet bizonytalansága miatt azonban ez igencsak kérdéses. A szupercellák esetén elsősorban károkozó szélroham (> 90-100, kis valószínűséggel esetleg ~110-120 km/h), nagyméretű jég (2-4, esetleg ~ 5 cm) fordulhat elő.
 
Veszélyforrások
 
- jégeső: előfordulhat 2-4, esetleg 5 cm körüli átmérőjű jégeső
- szélvihar: 90 km/h-t meghaladó, esetleg 110-120 km/ht megközelítő széllökés
- mezociklonális tornádó: kis valószínűség mellett előfordulhat
 
Megjegyzés
 
Az előrejelzés bizonytalansága továbbra is igen nagy, a heves események szempontjából a tér és időbeli átfedése a mezőknek erősen kérdéses, mindazonáltal a tegnapi naphoz (06.16.) képest nagyobb esély mutatkozik szupercellás konvekcióra, amely létrejötte esetén a légköri feltétlek már egy-egy szignifikáns esemény közelébe kerülhetnek. Mindezek figyelembe vételével 1-es előrejelzés lett kiadva, megjegyezve, hogy a helyzet a 2-es kategória felé is eltolódhat.
 
Készítette: Derick 
/Viharvadászok Egyesülete/
 
We issued Category 1 because of the possibilitly of severe hail (2-5 cm) and severe/damaging wind gusts (90-120 km/h) or a mesocyclonic tornado (very low chance). In the Eastern, Southeastern part of the country a few supercells are likely. The uncertainty of this forecast is considerable.
 
 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat