Tornádókár felmérés Velemérnél, illetve rövid viharvadászat Szentgotthárd térségében 2010. augusztus 27-én

A Forestpress (http://forestpress.hu) internetes oldal alapján 2010. augusztus 14-én este a Szlovéniából érkező szupercella mentén tornádó pusztított az Őrségben, ahol a Zalaerdő Zrt. szakemberei szerint mintegy 4000 köbméter fát csavart ki a forgószél, ezért Dr. Kovács Mátéval (Rainmennel) úgy döntöttünk, hogy személyesen is felkeressük az érintett területeket, megbizonyosodva arról, hogy valóban tornádó, vagy csak kifutószél okozta-e a károkat. Nem voltunk benne biztosak, hogy két héttel az esemény után még érdemleges és egyértelmű bizonyítékokat fogunk találni, de utunk végül sikerrel járt.
Radarkép animáció a térségbe érkező szupercelláról:
(Öt radarképen keresztül megfigyelhető a tornádó meglétét sejtető kampós radarecho, előfordulhat, hogy Szlovéniában is tornádót okozott.) A kék nyíl a cella okklúziós pontját mutatja, ahol létrejöhetett a tornádó.
Elsőként a faluban néztünk körül. Itt egy sáv mentén találtunk kidőlt, kettétört fákat, valamint a helyiek elmondása alapján az ott található néhány épület tetejében is kárt tett a vihar, ezt azonban hamar helyreállították. Néhány helyen megfigyeltünk csavartan vagy eltérő irányba dőlt fákat, így nagy valószínűséggel itt is kialakulhatott forgószél, a pusztítási sáv szélessége miatt azonban a károk egy részét minden bizonnyal a kifutószél okozta.

Ezt követően a helyi falugondnok, Vass István vezetésével felmentünk a falutól északra lévő dombon elterülő erdőbe, ahol a tornádó letarolta az erdő egy részét. Mivel az időjárási feltételek kedvezőek voltak egy délutáni viharvadászathoz, ezért nem volt időnk végigjárni a pusztítás teljes útvonalát, mely a helyiek elmondása alapján kb. 2-4 km hosszú lehet. Az erdő határától kb. fél km-t haladtunk befelé, eközben két jól elkülöníthető földet érés nyomait figyeltük meg. Hatalmas fenyő-, tölgy- illetve bükkfák estek áldozatául a viharnak, melyek körül némelyiket úgy tört ketté a szél, hogy a fa felső részét az alsótól 5-10 m-re találtuk meg. Több fánál látszott csavarodás nyoma, és a kidőlt törzsek különböző irányokba dőltek, ami egyértelműen tornádóra utal.

Vass István a méretes, kettétört fák között:

Tovább haladva az erdő belseje felé, megszűntek a tornádónyomok, így itt valószínűleg visszahúzódott a tölcsér. Néhány 100 m-t követően azonban ismét tetemes mennyiségű fa lett áldozatává a második földet érésnek. A dombos-völgyes tájon a magasabb helyekről remekül be lehetett látni a pusztítás egész sávját, mely kb. 50 m széles és 300-400 m hosszú volt.
A völgy túloldalán a fák szinte teljesen ellentétes irányba dőltek, mint azon a dombrészen, ahol mi voltuk, így feltételezhetően itt haladt el a tornádó középpontja.

Tovább nem követtük a tornádó útját, de a falugondnok elmondása alapján még néhány km hosszan fellelhetőek a pusztítás nyomai, kissé jobbra kanyarodóan. Feltételezhetően itt is többször földet ért, illetve visszahúzódott a tölcsér. A látottakat térképen ábrázolva is látszik, hogy egy sáv mentén történt a károkozás, mely a falubeli, illetve az erdőbéli károkat is magában foglalja. A helyiek elmondása alapján a falutól délnyugatra fekvő dombon is kidöntött egy-két gyümölcsfát a szél, ezt azonban szintén nem tudtuk megnézni.

Visszafelé úton észak felé növekvő gomolyok tűntek fel, ezért úgy döntöttünk, hogy csapunk egy rövid viharvadászatot, és Szentgotthárd felé vettük az irányt. A város határából követtünk végig egy észak felé elhaladó, látványos zivatarcellát, majd mivel a továbbiakban már semmi bíztató nem látszott, és ezt telefonon JoeJack is megerősítette nekünk, mindketten elindultunk hazafelé.
A beszámolót írta és a képeket készítette: Dr. Kovács Máté (Rainmen) és Hérincs Dávid (Zivipötty)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat