Skyshooter 2011. jún 23-i háztáji viharvadászata érdekes jelenségekkel

Veres "Skyshooter" Viktor és Varga "JoeJack" Ádám 2011. jún. 23-án egy kis háztáji viharvadászat keretében a Gellért-hegyről dokumentálták az éjszaka megérkező zivatarláncot, mely látványos villámshow-t produkált, és érdekes jelenségekkel tartotta folyamatos izgalomban vadászainkat. Az egyik ilyen esemény egy tornádógyanús képződmény megjelenése volt, mely a szupercellákra, tornádókra alkalmas légköri feltételek alapján akár valóban lehetett is az:Azonban a fotók alapján, ill. károkról érkező jelentések híján inkább tűnik egy fractus és csapadéksáv alkotta kombinációnak. Sajnos a szupercellás jelleg az egymás közvetlen közelében létrejövő, egymással egy vonalban összeolvadó cellák miatt nemigen látszik. Mindez vonatkozik Mirk "Micimackó" Tamás pilisvörösvári felvételére is, aki hasonló jelenséget figyelt meg, itt is fractus és csapadéksáv hozhatta létre a csalóka látványt:A másik különlegesség egy érdekes fényjelenség volt, mely valószínűleg gömbvillám lehetett. Ha a fényjelenségekhez elektromos szerkezet (pl. transzformátor) meghibásodására utaló jellegzetes hang is kapcsolódott volna, akkor lehetne erről a "hétköznapi" verzióról beszélni, de ilyen észlelés és egyéb információk hiányában egyelőre a gömbvillám teória az esélyes.

Alább következzen Skyshooter hangulatos élménybeszámolója az esetről.

"Úgy este fél tíz felé rájöttem, hogy mégsem buktuk be Pesten azt a frontot, úgyhogy nekiálltam gyorsan egy állványt szerezni. A "közeli" Zuglóban, az M3-as közelében lakik egy kollegám, aki tudta nélkülözni a háromlábút, úgyhogy elrohantam érte. Majd, mivel már rendesen "stroboszkópozott" az ég nyugat felé, átrongyoltam a városon, hogy még a cucc érkezése előtt felérjek a Várba. Amikor felértem - kb.10 perc alatt (remélem nincs budapesti közlekedési rendőr az észlelőtársak között :)) ez a látvány fogadott:Erőteljesen szupercellának látszó tárgy volt... Aztán elkezdtem sorban lőni a villámokra:Csak otthon vettem észre valamit, amit kíváncsi vagyok más észrevett-e... Akkor most még egyszer, ugyanezek a képek, egy kicsit megvágva :)Nem tudom mi ez, de szerintem érdemes lenne arrafelé (a János-hegy és Csillebérc környékén) szétnézni...

Aztán jött egy pár lecsapó:Egy majdnem lecsapó:És a finálé:Aztán rámesett a csapadék, nem kicsit... Mire a kocsihoz értem, bőrig áztam, gondoltam is, hogy ennyi volt... De ember tervez... Felhívtam a híres villámvadászt, az Istenmezei JoeJack urat, akinek különös ismertetőjele, hogy előszeretettel húzza be a nyakát teknőc módra, ha a közelben csap le a villám (ezt a produkcióját már több millió néző csodálhatta meg a TV2 Napló című műsorában... 5:20-nál itt: Link ) :) Ő lelkesen válaszolt, hogy éppen a Gellérthegyen és éppen menekülésben van a felhőszakadás elől, ettől a választól pedig felébredt bennem az Assisi Szent Ferenc vonal, aki mint köztudott az állatok - így a teknőcöké is - védőszentje. Mondtam neki, hogy maradjon, elugrok érte. Nem bántam meg, innen kaland kalandot követett :)

Kezdődött azzal, hogy az ömlő esőben rohant a kocsihoz Ádám, majd mikor bevágódott a jobb egybe, megbeszéltük, hogy várunk egy kicsit, hátha lehet még valamit csinálni. Mindezt a Gellérthegy tetején... Körben csapkodtak a villámok, majd enyhült a zuhé. Ekkor történt az, amit nem nagyon tudunk hová tenni... Egy hatalmas villanás után - melyet nem követett hang - velünk szemben a fák között bronzos-arany fényű ragyogásra figyeltünk fel. A fény pulzált 3-4 másodpercig, majd kb. 1 másodperc alatt elhalványult, ezzel egyidőben megszűnt a közvilágítás. Döbbenetes élmény volt számomra, ilyet még eddig nem tapasztaltam... Mivel a gépek hátul voltak, nem volt idő előkapni őket, ezért fénykép nincs a jelenségről, csak ez a beszámoló. Illetve JoeJack is beszámol majd, legalábbis ezt mondta... :)

Végül elállt az eső, így kimentünk a Szabadság szobor tövéhez, mivel DNy-D-DK-i irányokban folyamatos villámtevékenység volt tapasztalható. Itt jött a kaland 2.0... :) Mivel még a fejünk fölött villámlott, Ádám elment körbenézni, én pedig lassan elkezdtem összerakni a cuccot. Ekkor a szobor teteje, a nő kezében lévő pálmalevél irányából a következő hangot hallottam: cczz-cczzzz-zzzzzzzzzzz, majd egy hatalmas, szinte hang nélküli villanás következett a fejünk fölött. Mondtam Ádámnak, hogy szerintem ez közel volt, de ő - ekkor még - nem hallotta a zzzzzzzz-t. Majd egy perc múlva megint zizegni kezdett a gigantikus sörnyitó... Ezt már a kolléga is hallotta, ezért "szégyen a futás, de hasznos" üzemmódba kapcsoltunk és sietve elhagytuk a szobor környékét...

Később visszamentünk és elkezdtük az előbb említett irányba a fényképezést. Ezek születtek DK-re:D-Dny:És az egyik kedvencem, a kikerülős csapkodós:Majd egykor lekapcsolták a közvilágítást, miközben nyugat felől egyre erősebb dörgéseket hallottunk. És akkor kaland 3.0: megint elkezdődött! Ismét akcióba lendült a Zizegő Sörnyitó!!! Szinte teljesen sötét volt, amikor egyszer csak a fejünk felett: czzzzzzz-czzzzzzz... na ekkor mondtuk azt, hogy ennyi elég volt a jóból, úgyhogy az előbb említett üzemmódba kapcsoltunk és bepattantunk a kocsiba. Kb. 20 méterrel arrébb megálltunk, és kiszálltunk hallgatózni. Tisztán hallottuk a hátunk mögül a szobor irányából a zzzzzzzzz-t... Nem vártuk meg, amíg meg is látjuk, inkább szépen hazamentünk.

Hát, nagyjából ennyi a hegyivadászat sztorija..."

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat