A Felhőszakadárok 2010-es konvektív összefoglalója

Mi, a Felhőszakadárok (Devilstorm és jómagam személyében) a tavalyi, 2010-es évben alakultunk meg. A név Devilstorm nővérének fejében született meg, és mivel nekünk is nagyon tetszett, ezért ezen a néven kezdtük meg viharvadász pályafutásunkat. Gyökereink a 2009.05.30-án kezdődő velencei viharvadász táborra vezethetők vissza, ami egyúttal ismeretségünk kezdetét is jelentette. Ez az egyedülálló, viharvadász-képző hétvége kellő lökést adott nekünk megismerkedésünk után, hogy közösen hajkurásszuk a viharokat. Sanyival hamar közös nevezőn voltunk, és az idő múlásával a jó összhang csak tovább erősödött. Az első viharvadász próbálkozásaink még inkább a lelkesedésről és a viharvadászatok fílingjének magunkba szívásáról szólt, majd a későbbiekben a tényleges sikerek sem maradtak el.

Az év első nagyobb meteorológiai eseményét mifelénk kétségkívül az általam Tószegen megélt jégvihar jelentette 2010.04.14-én, ami után több cm vastagságú jégszőnyeg borított mindent.
Ehhez hasonlóra én nem nagyon emlékszem a múltamból, és ez ráadásul házhoz jött, vadászni sem kellett rá, mert ő kapott el minket:

 
Pontosan 1 hónappal később szintén jégesőt is adott az a (vélhetően multicellás) zivatar, melyen falfelhőszerű képződmény is kialakult:

2010.05.14
 

Előző nap pedig egy páratlan szupercella-kettéválásnak lehettem szemtanúja szintén Tószegen, úgyhogy kezdtem úgy érezni, hogy igazán jól indul a szezon.

2010.05.13


 

2010.06.14-én Devilstorm egy bow echo után eredt és néhány impozáns felhőfotón kívül
komoly viharkárokat is lencsevégre kapott a Nyírségben. Élő példája volt annak, hogy
akár vonattal is érdemes üldözni a vihart…

 
 

 
Számomra az év legnagyobb dobása kétségkívül 2010.06.20-án következett be, mikor is tubára mentem vadászni, de egy gyönyörű szupercellát fogtam Kőröstetétlennél, amit ráadásul a kialakulásának elejétől kezdve jól tudtam dokumentálni, Devilstorm pedig Szolnokról figyelte a fejleményeket, és szintén készített impozáns fotókat. Ez a vihar Abonyban komoly jégesőt és viharos szelet okozott.

Ha már szupercella, akkor 2010.07.03-án, a kedvező meteorológiai feltételeknek köszönhetően egy jászsági körút alkalmával 3 szupercellát is sikerült fognunk Sanyi barátommal. Közülük a leghevesebb, Jászladányon komoly károkat okozott. A képen halványan, de jól kivehetően látszik a hatalmas falfelhő, mely kicsivel később pár 100 méterre előttünk robogott el -lsd később a videóban:

 
2010.07.27-én sikerült lencsevégre kapnom életem első tubáját, sőt, tubáit is:
 

2010.08.14-én 4 órás éjszakai villámfotózás alkalmával 4-5 zivatarcella elvonulását figyeltem meg, melyek között vélhetően volt 1-2 szupercella is. Bámulatos éjjel volt. A radarkép is önmagáért beszél.

 
Másnap (2010.08.15-én) pedig egy heves, 3-4 cm-es jégszemeket is dobáló nedves microburst-be sikerült autóval belehajtanom, miközben Devilstormékhoz mentem ki Szolnokra a Széchenyi lakótelepre. Ez a vihar a lakótelepen károkat is okozott.

A viharos napok nem zárultak itt le, mert 2010.08.16-án, a 3-as fokozatú riasztásunk kiadása után az országban több helyről is jelentettek tornádógyanús jelenségeket, illetve Mezőkövesden ténylegesen dokumentálták is a tornádót. Mi Devilstormmal aznap Törtelnél kaptunk el egy szép szupercellát még éppen az elhalása előtt, és ezzel nagyjából le is zártuk az eseménydús 2010-es zivatarszezont:

 
Összességében elmondható, hogy heves zivatarokban bővelkedő év volt a tavalyi év, és soha rosszabbat. :)
Természetesen reméljük ezek a viharok minél kevesebb személyi és anyagi jellegű kárral járnak majd, hiszen mi a természet eme csodáját szeretjük és tiszteljük erejét. Ugyanakkor folyamatosan abban bízunk, hogy nem okoznak majd komolyabb gondot a heves zivatarok.

Az év részletesebb, még több képpel tűzdelt és videó részleteket is tartalmazó összefoglalóját az alábbi videóban is megtekinthetitek:
 

Ne feledjétek, amennyiben tetszett ez a kis összefoglaló és kedvcsináló, várunk Titeket is Egyesületünkbe, ahol még többet megtudhattok a heves zivatarokról, valamint a képzések által akár profi viharvadászokká is válhattok. Bővebb tájékoztatót lásd az egyesület menüpontban.
Ha akarsz egy jó társasághoz csatlakozni, és egy kicsit hozzájárulni a viharkutatás fejlődéséhez akkor várunk szeretettel! Fontos tisztán látni, hogy egy időben kiadott viharriasztás akár életeket is menthet, és minimalizálni tudja a káresemények mértékét! Úgy gondoljuk a zivatarok megismerése ezért mindannyiunk közös érdeke, miközben egy-egy (kellőképpen átgondolt) viharvadászat egy életre szóló kaland is egyúttal.
Ígérjük, a Felhőszakadárok a 2011-es évben is elébe mennek ezeknek a kalandoknak. :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat