Devin2 exkluzív beszámolója a tornádó levadászásáról (térkép a tornádó vonulásáról)

A szupercella.hu megújulása óta második alkalommal, illetve egyesületünk alakulása után szűk 1 hónappal ,  sikerült az oldalunk keretében szerveződött viharvadász csapatnak mezociklonális tornádót lencsevégre kapnia. A 2008. május 20-i gátéri tornádó után egy kicsivel több, mint két évet kellett várni, hogy nagyszerű felvételekkel és videókkal dokumentáljanak egy F2-es tornádót Mezőkövesd mellett (a módosított Fujita skálán EF2-es, ami mintegy 200 km/h körüli szélsebességet jelent a károk alapján). Mivel a tornádó egy sűrűn lakott terület mellett haladt el, ezért több tucat videóval és szebbnél szebb képekkel találhatjuk szembe magunkat az általános időjárással foglalkozó oldalakon, illetve egyéb hírportálokon. A dolog szenzációja mégis az, hogy egy gyakorlatilag 100%-osan bevált konvektív előrejelzés után, egy 100%-osan teljesítő viharvadászunk is az események nyomába eredt, ami egyesületünk számára igen nagy jelentőséggel bír.

A továbbiakban Devin2 exkluzív beszámolóját olvashatjátok a tornádós szupercella levadászásáról:

Hétfői napomat szokás szerint az Estofex és a Szupercella.hu előrejelzéseinek áttekintésével kezdtem. Az Estofex erre a régióra kiadott 2-es szintű riasztása, és a Szupercella.hu 3-as szintű konvektív előrejelzésének áttekintése erősítette a tényt, hogy a délután viharvadászatra indulok. Tornádó képződéshez az elmúlt évek legalkalmasabb feltételei álltak egybe.

Kora délután már kipattant a szupercellás zivatarlánc, melynek iránya sajnos kedvezőtlen volt ahhoz hogy itthon (Ózd) maradjak, mert a Mátra az útjába esett,  így sok jóra nem számíthattam. 16:00-kor döntöttem úgy hogy a cél Mezőkövesd lesz. Ekkor hívtam Anarkit és Dom-ot akikkel már reggel értekeztem. Mondták hogy ők Tiszaújvárost veszik irányba. 17:00-kor Egerbe érve már esett az eső, majd Eger és Mezőkövesd között 2-3cm-es jégeső fogadott. Ekkor már tudtam hogy közeledek az első szupercella feláramlási tornyához. Mezőkövesd határához érve(17:30) aztán csillapodott a csapadék, és megpillantottam a hatalmas tölcsért ami még nem ért földet. Már ekkor látszott hogy túl nagy és életképes ahoz hogy csak tuba maradjon. Pár perc múlva földet is ért és ez a kép fogadott:
 

Az akkori pozícióm(pirossal) és a tornádó földetérésének körülbelüli helye(kékkel):
 

Valamint az aktuális radarkép:

2 perccel később:

Őrült sebességgel utána eredtem, hogy közelebb kerülhessek hozzá. Azt út ekkor balra fordult, így tudtam hogy az út amin hajtok és a tornádó útja keresztezni fogják egymást, viszont az épületektől nem láttam semmit. Vártam mire megbizonyosodtam hogy áthaladt a főutca már városon kívül eső részén:

Tovább üldöztem de az út szélét határoló fasortól nem nyílt jó kilátás a tölcsérre. A károk /25-30cm átmérőjű fák, és beton villany oszlopok kettétörve/ már ekkor egy legalább F2-es tornádó pusztításáról árulkodtak:
 

Tovább haladva a Mezőkövesdről kivezető főúton, a 3-as út elágazásához érve(17:45) elém tárult a tornádó, ami ekkor már hófehér színben tombolt velem szemben kb 100m-re. Ekkor a radaron már tökéletesen kirajzolódott a szupercella kampós-radarképe /hook-echo/ :

17:51-kor a tölcsér teljesen visszahúzódott. Ekkor vissza indultam Mezőkövesd városába, amikor is a következő kép fogadott:

Szinte még fel sem fogtam az első szupercella és az abból lenyúló F2-es tornádó látványát, mikor jött a második felvonás. Ez a szörny már nem produkált felhőtölcsért, de az özönvíz szerű esőzés, a lecsapó villámok, az éjszakai sötétség és a rendkívüli mérete mindenképp az idei év egyik legdurvább szupercellájává emelte.

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat