Izolált besodródó szupercellák, esetleges éjszakai emelt konvekció

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2009.05.24 10:00 UTC - 2009.05.25 06:00 UTC

Észak-Európa felett egy ciklon helyezkedik el, melynek hosszan elnyúló frontrendszere egészen Spanyolországig elér. A mai kárpát-medencei idõjárást a frontrendszer melegfronti szakasza és a hozzá kapcsolódó alacsonyszintû melegadvekció befolyásolja majd.
A 850 hPa-on megfigyelhetõ erõteljes hõmérsékleti advekciónak köszönhetõ a délután a hozzávetõlegesen a Szombathely-Pécs vonaltól délre megjelenõ roppant nagy légköri labilitás (2000 J/kg feletti maximális CAPE értékek ECMWF-ben és GFS-ben egyaránt). Ugyanakkor ugyanez a körülmény idézi elõ a konvektív gátlást is, ami most a korábbi modellfutásokkal ellentétben kisebbnek látszik (50-100 J/kg-os értékek a kérdéses térségben), de még ez is jelentõs lehet, ha nincs meg az emelõ hatás, ami átsegítené a konvekciót a negatív területen.

Az emelõhatás legvalószínûbb formája a konvergencia lehet, mivel a GFS 12 UTC-re határozott konvergenciát az osztrák-magyar határ közelébe, illetve 15 UTC-kor már Zala megyére is. 12 UTC-kor Ausztriában már jelentõs labilitás lesz CIN nélkül, azaz ekkor ott már megjelenhetnek az elsõ izolált cellák, és beléphetnek az országba északnyugatról a kérdéses terület fölé. A jelentõs szélnyírás (20-25 m/s) miatt ezek a cellák igen könnyen szupercellává fejlõdhetnek, és élettartamuk is hosszabb lehet az ekkor még jelentõs 0-3 km-es helikalitás miatt (200 m2/s2 felett). Késõbb a csökkenõ helikalitás miatt az élettartam lerövidülhet, így a már említett 15 UTC-s konvergencia vonalon esetlegesen kialakuló cellák már kérdéses, meddig maradhatnak fenn.

Ami árnyalja az emelést, az a középszinteken megnyilvánuló erõteljes anticiklonális örvényesség advekció, illetve az ezzel kapcsolatba hozható leáramlás (omega az ECMWF-ben) 700 hPa-on 15 UTC-kor. A GFS-ben minden szinten inkább anticiklonális örvényesség aadvekciója figyelhetõ meg, ugyanakkor ezt kompenzálhatja az erõteljes melegadvekció. Kérdéses, hogy a kettõ eredõje mennyire segíti vagy éppen akadályozza a konvekciót. Mindenesetre a GFS-ben a 925 hPa-os nyomási szinten 12 UTC-kor kifejezett, 15 UTC-kor már kevésbé markáns konvergencia támogathatja a feláramlásokat. Mindent összefoglalva az a konfiguráció is elõállhat, hogy a kellõ emelés hiánya miatt egy cella sem alakul ki majd az országban.

A labilitás az éjszaka elsõ felében is támogatja a konvekciót (MUCAPE 1500 körül még 0 UTC-kor is), de korántsem olyan kiterjedt formában, mint azt korábban várni lehetett a modellekbõl, részint az emelés (örvényesség advekció) teljes hiánya miatt, bár ez ECMWF-ben szignifikáns omega látszik erre a térségre. Ugyanakkor az ekkor esetlegesen kialakuló cellák ugyanúgy produkálhatnak heves eseményeket.

Összefoglalva tehát a kora délutáni óráktól lehet arra számítani, hogy Ausztriából Magyarországra sodródjon egy-egy szupercella, illetve a késõbbiekben Magyarországon is megjelenjen egy-egy hozzávetõlegesen a Szombathely-Pécs vonaltól délre.

A cellák által produkált heves események a következõk lehetnek:
- szélviharok: 90 km/h vagy afelett (12-14 C-fokos delta Theta-e)
- jégesõ: 3000 m körüli 0 C-fokos nedves hõmérséklet ideálisnak tûnik nagyobb méretû jegekhez
- tornádó: szupercellák lévén ez is elõfordulhat, bár az alacsony helikalitási értékek nem feltétlenül támogatják ezt, a felhõalap viszont 1000-1250 m körüli

 

írta: Kuli, Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat