Helyenként heves események a hidegfront elõtt illetve a front mentén

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2009.05.26 11:00 UTC – 2009.05.27. 06:00 UTC

 Egy, a Brit-szigetektõl keletre örvénylõ ciklon hidegfrontja közelíti meg a Kárpát-medence térségét az esti illetve éjszakai órákban. A hidegfront elõterében erõteljes melegnyelv illetve Meleg-Nedves Szállítószalag (MNSZ) tartózkodik, ami labilizálódáshoz vezet a térségben – fõként az éjszakai órákban. Ugyanakkor hidegfrontot a magassági teknõ csak jelentõs késéssel követi, és inkább a térségtõl északra fog elhaladni, így a jelentõs szélnyírás lemarad a labilis zónától, ez pedig leszûkíti a heves események skáláját.

A front elõtt az erõs melegadvekciónak köszönhetõen nagy labilitási értékek jelennek meg az ország nyugati és délnyugati határvidéke mentén (2000 J/kg vagy afelett ECMWF-ben és GFS-ben egyaránt) már a délutáni órákban is, ugyanakkor éppen az advekció miatt konvektív gátlás (CIN) is megjelenik, de a mostani modellfutások szerint nem lesz kiugróan magas (25-50 J/kg) az esti órákig. Mindazonáltal kellõ emelés hiányában ez a CIN is elegendõ a konvekció visszafogására, ha nincs meg a kellõ emelõ hatás. Ez a tényezõ a jelenlegi állás szerint a domborzat lehet az esti órákig, mivel más jellegû hatás (örvényesség advekció, omega illetve konvergencia) nem látszik a modellekben. Mindent összefoglalva: az esti órákig a magyar-osztrák határ közelében, az Alpokalja vidékén illetve esetleg a délnyugati határvidéken már kialakulhatnak zivatarok, amik produkálhatnak heves eseményeket, leginkább jégesõt, a roppant nagy labilitás és az ideálisnak tekinthetõ 0 fokos nedves hõmérséklet magassága miatt (3000 m körül). Ugyanakkor az itt megnyilvánuló nagy deltaThetaE értékek nedves mikroburstös eseményeket valószínûsítenek, lokálisan jelentõs kifutószelekkel.

Az esti órákban a front elõtt az alsó rétegek fokozatosan stabilizálnak, mindemellett a szállítószalagnak köszönhetõen a MUCAPE igen magas értékeket vesz fel a Dunántúlon (1500 J/kg hozzávetõlegesen 1000-1500 m indulási szinttel). Ekkor viszont már a több szinten is, délnyugatról megjelenõ örvényesség segítheti az emelést, a részecskék könnyen eljuthatnak a szabad konvekciós szintig (alacsony CIN értékek a MUCAPE-hez tartozóan a keszthelyi illetve Siófoki pszeudotempen), ami emelt konvekcióval zivatarcellák kialakulásához vezethet a Dunántúlon még a front elõtt. 

Maga a front 00 UTC környékén éri el északnyugati határainkat, reggel 06 UTC-kor pedig már hozzávetõlegesen a Miskolc-Mohács sávban fog tartózkodni. A front mentén mindvégig jelentõs (bár az idõ elõrehaladtával csökkenõ) labilitás (1000 J/kg körüli MUCAPE) összpontosul, ez pedig a front emelõhatásával párosulva minden feltételt megteremt szórványos heves (emelt jellegû) zivatarok kialakulásához. A zivatarok vonalba rendezõdése is elõfordulhat, leginkább a frontális konvergenciának köszönhetõen, ugyanakkor a gyenge szélnyírás nem támogatja komolyabb vonalas konvektív rendszer létrejöttét. A nagy felbontású, nem-hidrosztatikus modellek (MM5 illetve WRF) elõrejelzései alapján valószínûsíthetõ, hogy a fronthoz kapcsolódó konvekció az ország északi felére fog korlátozódni a reggeli órákig.

Mint már említettük, a szélnyírás hiánya miatt a heves események skálája behatárolt. Szupercella esélye egészen minimális, illetve emiatt kiterjedt, konvektív eredetû szélviharok sem várhatók, legfeljebb a nappali órákban az Alpokalján esetlegesen létrejövõ cellákban képzelhetõ el mikroburst-ös jelenség. Az elsõdleges veszélyforrás a nagy jégszemek (méret 2 cm felett).

 

Írta: kaLman & meteorman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat