Nyárzáró hidegfront akár szupercellákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, szeptember 18, 2016 - 08:00

A szombati napon hazánkat délnyugat  felől egy magassági hidegörvény közelíti meg, amelyhez alacsony szinten egy gyenge hidegfront kapcsolódik. A labilitás ígéretesnek tűnik, kezdetben legfőképpen DNY-on (ECM: 1000-1700 J/kg, GFS: 1000-1200 J/kg CAPE), majd az idő előrehaladtával a labilis zóna egyre bentebb kerül az országba.
A kora délutántól kezdve már a főváros térségében, az Alföldön északi felén és az Északi-középhegység területén is megfelelő lesz a labilitás, emellett az Alpokalján, és DNY-on még kb. 15 UTC-ig megmaradnak a magas értékek.
A szélnyírás az ország nyugati 2/3-án elégséges lehet a szupercellák kialakulásáshoz (15-25 m/s). Nem kizárt, hogy már a délelőtt folyamán elindulnak az események. Akár vonalba rendeződött zivatarok (MKR) is kialakulhatnak. Ez a vonal várhatóan DNY-ÉK-i mozgású lesz. A front elhaladtával egyre csökken a nedvesség, és bár ugyan lesz labilitás a vonal után is, kicsi lesz a területi átfedés a kettő feltétel között.
Elsősorban az ÉK felé haladó "vonal" mentén, és az Alpokalján/DNY-on várható szupercellák kialakulása. Összességében előfordulhat 2 cm-t megközelítő átmérőjű jégeső a hevesebb cellák esetén. (A felhőalap csökkenésével, és az alacsonyszintű szélnyírás növekedésével van egy minimális esélye tornádónak is DNY-on.) Egyébként a heves események valószínűsége kicsi.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat