Hidegcsepp, nem mezociklonális tubák, tornádók

Fokozat: 

Érvényes: 2009. 05. 30. 10:50UTC - 20:00UTC

Hazánk idõjárását szombaton is a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedõ anticiklon déli peremén beragadó magassági hidegcsepp alakítja, melynek környezetében elegendõ nedvességtartalom és labilitás adódik záporok, esetleg zivatarok kialakulására. A nedvesség a GFS szerint napközben az ország nyugati és középsõ részén lesz engendõ, az északkeleti-keleti részeken napközben nem mutatkozik megfelelõ nedvesség, amit a 0-3 km relatív átlagnedvesség alacsony szintje és a 2000-2500 méter közötti LCL szint mutat meg.

Az ECMWF és GFS szerint is fõként a középsõ, másodsorban a nyugati országrészben lesz labilitás (GFS 150-400 J/KG, ECMWF 100-300 J/KG CAPE), azonban a GFS szerint fõként a keleti és nyugati részeken várható nagyobb térségben konvergencia, míg pozitív örvényességi advekció fõként a középsõ és nyugati részeken valószínûsíthetõ.

A talaj közelébõl induló konvekció a középsõ országrészben, késõbb a Dunántúl keleti részén mutatkozik erõteljesebbenek (50-110 J/KG sbCAPE), és a vele átfedésben lévõ 700hPa magasságban lévõ megfelelõ örvényességgel produkálhat egyes cellákban nem mezociklonális tubát, illetve tornádót.

A paramétereket összevetve a nyugati és középsõ országrészben többfelé várható zápor, esetleg zivatar, a keleti-északkeleti részeken az alacsonyabb nedvességnek köszönhetõen várhatóan csak néhol vagy szórványosan fordulhat elõ csapadék a konvergencia mentén.

A 10-20 m/s-os 0-6 km-s szélnyírás értékei nem lesznek megfelelõ átfedésben az elõforduló labilitással, így fõként egycellás konvekcióra lehet számítani. Az este folyamán várhatóan gyengül, majd megszünik a labilitás.

Az elõrejelzés tehát fõként az esetleges nem mezociklonális tubák, tornádók miatt lett kiadva. Hírtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék és 2 cm feletti jégesõ nem várható.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat