Nem mezociklonális tubák, tornádók

Fokozat: 

 

Érvényesség ideje: 2009. 05.31 09:25 UTC – 2009. 05.31 20:00 UTC

Továbbra is a Kárpát-medence térsége felett tartozkodó magassági hidegörvény és a talajszinten hozzá társuló okklúziós front befolyásolja idõjárásunkat. A front illetve az örvény középpontja jelenleg Szlovákiában tartózkodik és a nap folyamán lassan halad nyugat felé, Az örvény középpontja bár végig Magyarországon kívül marad, ami csökkentheti a tubák valószínûségét, de bizonyos paraméterek a modell elõrejelzésekben arra engednek következtetni, hogy ma sem zárható ki egy-egy tuba, esetleg gyenge tornádó az országban a délutáni órákban.

A modellek egyöntetûen valószínûsítenek egy hosszabb élettartalmú konvergenciát hozzávetõlegesen a Szentgotthárd-Balaton-Szolnok sávban, amihez a GFS alapján némi 0-3 km-es CAPE értékeket számol (30-40 J/kg). Összehasonlításképpen a tegnapi Mór térségében megfigyelt tuba esetében jóval nagyobb 70-80 J/kg-os 0-3 km-es CAPE értékeket adott a modell. Ugyanakkor a tegnapi naphoz hasonlóan a 0-2 km-es vertikális hõmérsékleti gradiens 15 fok körülinek adódik, azaz ez a körülmény nem rontja az esélyeket.

Mindazonáltal az örvényesség jelenléte középszinten sem olyan kifejezett, mint a tegnapi nap folyamán, hisz annak középpontja Szlovákia felett tartózkodik, és csak lassan közelíti meg Magyarországot északról. Ami tovább ronthatja az esélyeket, az a közép- és magasszintû felhõzet okozta besugárzás csökkenés a délután folyamán.

Összefoglalva: a korábbiakhoz képesti kedvezõtlenebb (de még jó eséllyel elégséges) körülmények miatt kisebb eséllyel, de ma is lehet nem mezocilonális tuba (esetleg tornádó) kialakulására számítani a már említett sáv környezetében, de máshol sem zárható ki elõfordulásuk . A zöld fokozatot kizárólag emiatt adjuk ki, más heves esemény (hírtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék, heves kifutószél és 2 cm feletti jég nem várható.)

A jóval kisebb konvektív felhasználható energia rontja a jégesõk esélyét is várhatóan a tegnapihoz képest.

  

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat