Frontátvonulás heves események lehetőségével esetleges prefrontális MKR-rel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, június 7, 2017 - 10:00
Frontátvonulás heves események lehetőségével esetleges prefrontális MKR-rel 
 
Valid: 2017.06.06 05:20 UTC - 2017.06.07 08:00 UTC
Érvényes: 2017.06.06 05:20 UTC - 2017.06.07 08:00 UTC
 
Áttekintés, összefoglalás
 
Hosszúhullámú teknő előoldalán, hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza érkezik ma este fölénk, a front várhatóan szerda délelőtt  hagyja el keleti határainkat. A front előtt jól fejlett MNSZ húzódik, amelyen már a hajnali órákban is előfordult emelt konvekció.  
Délutánra közepes, itt-ott már-már magasnak mondható labilitási energia halmozódhat föl. A teknő közeledése nagytérségű feláramlást,  a fölénk húzódó futóáramlás növekvő szélnyírást biztosít. A front előtt, majd a fronton, nagyobb eséllyel a középső és keleti tájakon  
zivatarok, kisebb-nagyobb zivatarrendszerek alakulhatnak ki, nagyobb számban délutántól, kora estétől. Néhol  heves kísérőjelenség is előfordulhat, úgy mint 90-110 (esetleg 120-at megközelítő) km/h közötti szélroham, nagyméretű (2-4 cm), esetleg szignifikáns jég (~5 cm).  
A magas kihullható víz (> 36 mm) miatt a felhőszakadás és villámárvíz esélye is jelentős.
 
 
Részletezés, elemzés
 
A délelőtti emelt konvekció után a hidegfront előtt kiépülő konvergencia vonalakon (elsősorban a középső és északkeleti  
országrészben) főként a délutáni, kora esti óráktól valószínű nagyobb területen zivatarok megjelenése, amelyek DNY felől ÉK felé  haladnak. A szélnyírási viszonyok (DK felől É felé növekedve 0-6 km: 10-15 (16) m/s) a jól szervezett multicellás konvekció mellett az északi területeken (kiemleten Pest m, Északi-középhegység térsége) hidbrid cellák, (marginális) szupercellák létrejöttét is  támogatják. Szupercellák esetén a jobb oldali tag lehet az erősebb és jobbra térülés valószínűsíthető. Az ország középső és keleti  tájai kontinensünk egyik (hanem a) leglabilisabb térségéhez tartozik (MUCAPE: 1400-2200 J/kg). Már a front előtti zivatarok is (akár  dinamikusan mozgó) MKR-é állhatnak össze (az alacsonyszintű nyírási vektorok ezt részben támogatják), amely ÉK felé helyeződve a  domborzat függvényében villámárvizet, és különösen az esetleges rendszer déli/délkeleti felén akár károkozó szélrohamokat is  produkálhat a jelentős kiszáradásnak (alföldi tájakon delta Theta E > 16 fok) köszönhetően. Ez természetesen az egyedi cellákra is  igaz, a nagyméretű (2-4, itt-ott esetleg 5 cm körüli) jég mellett. A magas kihullható víz, és a nem túl gyors cellamozgás miatt 30-50, néhol akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, amely a domborzati tényezőket is figyelembe véve villámárvizet okozhat.  Mezociklonális tornádóra elsősorban az esti óráktól van esély, az északi területeken, ezt döntően az ECMWF támogatja (SREH0-1: 100-200 m2/s2, STP:0.5-1.0 ), a GFS ebben jóval gyengébb képet fest. Emellett nem mezociklonális felhőtölcsér, esetleg tornádó is létrejöhet a konvergencia vonalak mentén, illetve a frontális konvergencián akár gustnadóként. Az esti órákban az ÉNY felől érkező fronton is kialakulnak zivatarok (frontális MKR-ré is fejlődhetnek), de ezek jóval kisebb eséllyel produkálhatnak heves eseményt. Az éjszaka második felében, ill. szerda hajnalban, reggel elsősorban az ország keleti harmadán már elsősorban a felhőszakadás/villámárvíz lehet a fő veszélyforrás.  
 
Veszélyforrások
 
- felhőszakadás: 30-50, néhol > 50 mm 
- jégeső: előfordulhat 2-4, esetleg 5 cm körüli átmérővel
- szélvihar: 90 km/h-t meghaladó, esetleg 110-120 km/h-t megközelítő széllökés
- mezociklonális tornádó: az esti óráktól elsősorban északon előfordulhat
- nem mezociklonális tornádó: napközben és estétől sem lehet kizárni, erősebb konvergencián, ill. gustnadoként akár a fronton
 
Megjegyzés
 
Az előrejelzés bizonytalansága igen nagy főként a heves események számát, előfordulását illetően. Különösen a prefrontális MKR, illetve annak erőssége, dinamikája tekintetében vannak kérdőjelek. Ha a zivatarrendszer határainkon belül nem áll össze, vagy annak dinamikája nem lesz olyan kifejezett, akkor a heves események jellemzően lokálisan fordulhatnak elő. Egy gyorsabb mozgású instabilitási vonal esetén - a szélrohamvonal - már nagyobb területen is okozat heves eseményt. Mindezek figyelembevételével erős 1-es előrejelzés lett kiadva, megjegyezve, hogy a helyzet a 2-es kategória felé igen könnyen eltolódhat.
 
Készítette: Derick 
/Viharvadászok Egyesülete/
 
Category 1 was issued for large/very large hail (2-4,  (~5)  cm), excessive precipitation (> 30-50 mm) severe/damaging wind gusts (90-110, (~120) km/h). In the Central, NorthEastern part of the country a few supercells/one or two tornado are not ruled out. Ahead of the front MCS could be formed in the late afternoon or evening hours. Thunderstorm activity in the Ern part of the country may continue to the early morning hours.  
 
 
Érvényesség vége: 
2017. június 07 - 08:00
 
 
 
 
 
 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat