Hidegfront szupercellákkal, heves események lehetőségével

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 17, 2017 - 06:00
Hidegfront szupercellákkal, heves események lehetőségével 
 
Valid: 2017.06.15 22:00 UTC - 2017.06.17 04:00 UTC
Érvényes: 2017.06.15 22:00 UTC - 2017.06.17 04:00 UTC
 
Áttekintés, összegzés:

Napközben északnyugat felől markáns hidegfront érkezik fölénk, amely előtt és a fronton a növekvő szélnyírás és a jelentős labilitási energia következtében igen jó eséllyel szupercellák is létrejönnek,  amelyek környezetében heves események is előfordulhatnak. A front előtt - részben szupercellás tagokból álló - MKR  is felépülhet, amely már hajnalban, reggel megérkezhet, és fölöttünk fokozatosan gyengül. A kellően labilis,  nedves, konvergens és nagy nyírású területek átfedésében nagy a bizonytalanság, így a helyzet 1-es fokozatot kap,  megjegyezve, hogy  (a reggeli gyengébb MKR után) egy fronthoz kötődő szupercellás tagokkal rendelkező MKR estén a  helyzet 2-es szintet is elérhet.

 
Részletezés:

Az éjszakai órákban még Németország középső része felett húzódó hidegfront előtti MKR legyengülve a  

reggeli órákra eléri térségünket. A front előtt (amely várhatóan napközben érkezik) jól fejlett MNSZ nem  analizálható, közvetlenül előtte relatíve "vékony", nedves, meleg sáv húzódik. A front déli szakasza valamelyest  lelassulhat, és kissé "elfeküdhet" a Kárpátok-Alpok fölött, majd több részre szakadva, kissé diffúz módon vonulhat  át fölöttünk. A magasban egy leszakadt, gyorsan délkelet felé helyeződő hidegcsepp előoldala lesz egyre inkább  meghatározó, ennek peremén igen erős áramlás alakul ki, amely jellemzően 15 és 23 m/s közé növeli a 0-6 km-es  nyírást, ennél kisebb értékek ÉK-en valószínűek. A front közvetlen előterében 75-200 (m/s)^2 -es értékeket is elér  a 0-3 km-es SREH, amely kedvező a mezoléptékű örvények szempontjából. Emellett több hullámban (egy markánsabb  reggel, délelőtt, diffúzabb később, ez kapcsolódhat a fronthoz) lezajló örvényesség-advekció és magassági  szétáramlás is segíti a nagytérségű feláramlást a besugárzás mellett. A reggeli MKR a határozott  örvényesség-advekcióhoz köthető, amely mögött (ÉNY-on) a talaj közelében már nehezen lesz elkülöníthető a  hidegfronti szélfordulás. Ez az MKR főként emelt jellegéből adódóan várhatóan nem produkál majd heves eseményeket.  A napközben létrejövő konvektív cellák is létrehozhatnak egy szupercellás tagokból álló MKR-t (kisebb eséllyel  egy-egy szupercella bow echová fejlődhet), amely már nagyobb területen okozhat károkozó szelet. Ez a forgatókönyv  azonban igen kétséges, ez esetben a helyzet már 2. fokozatúnak minősülne. A MUCAPE-t vizsgálva napközben  többnyire 500-1700 J/kg áll majd a mélykonvekció rendelkezésre, a keleti határvidéken a legalacsonyabb, délnyugaton a legnagyobb (GFS-ben itt 2000 fölötti is felbukkan) értékekkel. A frontbetörés (ill. előtte az MKR érkezése)  hatására a Dunántúl szűken vett ÉNY-i területein alacsonyszinten erős divergencia épül fel (kiszáradással), amely  gyorsan rövidre zárja a mélykonvekciós folyamatokat, de a front előtt átmenetileg itt is egybeesik a nagy labilitás  a nagy nyírású területtel, csak itt a konvergencia tartóssága lehet kérdéses, illetve a fő kerékkötő, a déli, kora  délutáni óráktól. A front előtt illetve a fronton viszonylag keskeny sávban áll majd rendelkezésre megfelelő  nedvesség (kihullható víz pl. 33-36 mm) a zivatarokhoz, ebből is következik, hogy a leglabilisabb sáv is viszonylag rövid tér- és időbeli átfedést mutat a nagy nyírású területtel. A profilban jelentős kiszáradás látszik, a delta  Theta E több helyen 16-22 fok között mozog, ezért légzuhatagoknak nem elhanyagolható az esélye. 
 
Veszélyforrások:
 
- szélvihar: a gyors áthelyeződés, a magassági szél lekeveredése, a kiszáradás alapján lokálisan jelentős az esélye 90 km/h körüli vagy a fölötti szélrohamnak, egy-egy erősebb szupercellában esetleg downbursttel kísérve kis  valószínűséggel 110 km/h feletti lökés sem zárható ki

- jégeső: kezdetben igen magasan található a nedves hőmérséklet 0 fokos szintje, ez a front közeledésével süllyed, emellett a jégnövekedési zónában is számottevő labilitási energia halmozódik föl; szupercellában 2-4 cm körüli jég  előfordulhat, 5 cm-es jégméret esélye relatíve kicsi, de kizárni nem lehet

- felhőszakadás: ugyan a kihullható víz átmenetileg jelentősen megemelkedik a gyors áthelyeződés miatt, viszonylag  kicsi az esélye a felhőszakadásnak (> 25-30 mm)  

- mezociklonális tornádó: reggel (az ÉNY-i határvidék), majd délután, este É-on és a DNY-i határvidéken az LCL  szint alacsonyabbra kerül és az alacsonyszintű szélnyírás főként az ország K-i felén növekszik (az ECMWF ebben  kedvezőbb képet mutat), a 0-1 km-es helikalitás a GFS-ben viszonylag alacsony, az ECMWF-ben kedvezőbb. Összességében  kizárni nem lehet egy-egy szuprcellában mezociklonális tornádót.
 
- nem-mezociklonális tornádó: a helyzet nem kifejezetten kedvez ezen örvények létrejöttének 
 
Megjegyzés: ÉNY felől DK, K felé haladva bárhol létrejöhet szupercella előbb nyugaton, majd az ország középső és keleti részén is. A déli, kora délutáni órákra a szűken vett ÉNY-i területek stabilizálódása (de a Dunántúl ÉK-i  felén még labilis maradhat a légállapot) valószínű, amely később mind kelet, mind dél felé egyre nagyobb területre  terjed ki. A helyzet a bizonytalan (nem kellő pontossággal becsülhető) tér- és időbeli átfedések miatt 1-es  kategóriát kap, fenntartva, hogy a mélykonvekció számára kedvező együttállás esetén a 2-es kategória is benne lehet a pakliban.
 
 
Készítette: Derick 
/Viharvadászok Egyesülete/
 
Category 1 was issued for large (very) large hail (2-4 (5) cm), severe wind gusts (90-110 km/h) and to a lesser  extent for excessive precipitation (> 25 mm). Ahead of an approaching cold front some supercells can be formed in  daytime and in the evening hours. A mesocyclonic tornado is not ruled out.  
 
 
Érvényesség vége: 
2017. június 17 - 06:00
 
 
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat