Front után, front előtt 0-hoz konvergálva

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, június 23, 2017 - 04:00
Összegzés: A tegnap átvonult hidegfront mögött részben stabilizálódott a légállapot, de nyugat felől érintő melegfront (inkább csak a magasszintű felhőzete), majd labilis melegszektor helyeződik fölénk. Mindez a pénteken érkező újabb hidegfront előtt. A melegadvekció (CIN-t is létrehoz, de ez déltől megszűnik a legtöbb helyen), a kevés nedvesség, és erős nagytérségű emelési kényszerek hiányában kérdéses a mélykonvekció létrejötte. Ha a Dunántúlon és a Duna vonalában itt-ott mégis kialakul zivatarfelhő, akkor az a száraz profil (delta ThetaE: 15-20, néhol 25 fok) mellett nagyméretű jeget és/vagy légzuhatagot produkálhat, de kis valószínűség mellett felhőszakadás sem zárható ki a nem túl nagy áramlás miatt.
 
Részletezés:

Az esetlegesen (!) kialakuló cellák a döntően gyenge-közepes (9-16 m/s) nyírású/áramlású mezőben változatos képet mutathatnak; nagyrészt gyengén vagy közepesen szerveződő multicellás konvekció becsülhető, de az erős feláramlású egycellástól (pulse type) egészen a vegyes tuljadonságokat mutató celláig (hibrid/marginális sc, esetleges sc É-on) bármi előfordulhat. A nyugati tájakon lesz a legnagyobb a labilitási energia (MUCAPE 1600-2300, néhol ~2500 J/kg), ez azonban koránt sem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy bármi létrejöjjön, mert kérdéses nedvességi mutatók állnak rendelkezésre. Talajközeli konvergencia inkább a Dunántúl középső, majd ék-i felén és a középső tájakon lesz jelen. Nagytérségű feláramlást segítő markáns örvényesség advekció az előrejelzések szerint nem lesz a relatíve nedvesebb, labilisabb nyugati és középső területeken. Kisebb örvényességi magok érkezhetnek a nap második felében Ausztria felől. Az ország keleti harmada az esti, késő esti órákig nagyon száraznak tűnik, ezért a labilitási energia is minimális.   
 
 
Veszélyforrások:

- szélvihar: ha kialakul egy-egy cella, akkor jelentős esélye van a viharos kifutószélnek, akár 80-110 km/h-s széllökés sem kizárt, főként, ha esetleg légzuhatag kíséri
- jégeső: a jégnövekedésre vonatkozó CAPE, a közepes (itt-ott nagy) labilitás, a relatíve száraz profil és a nem extrém magas nedves T 0 fokának magassága támogatja az akár 2-5 cm-t elérő jégszemeket függetlenül a cella típusától/szervezettségétől
- felhőszakadás: a kihullható víz a magas hőmérséklet mellett nem tekinthető túl magasnak (30-34 mm) igen kicsi az esélye felhőszakadásnak (> 25-30 mm)
- mezociklonális/nm tornádó: a helyzet nem kedvez létrejöttüknek

Megjegyzés: A helyzetben tehát benne van a Cu hum-tól egy erősebb, nagy jéggel, erős szélviharral kísért celláig bármi. Ami biztos, hogy az ország túlnyomó részén (> 90%-án) nem lesz semmi, így mi más lehetne ez mint (egy nagy) 0.
 
Készítette: Derick
/Viharvadászok Egyesülete/
 
Category 0 was issued for (very) large hail (2-5 cm), severe wind gusts (or downburts) (80-110 km/h) and to a lesser extent for excessive precipitation (> 30 mm). Chance of any severe weather threat is strongly restricted.
Érvényesség vége:
2017. június 23 - 04:00
 
 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat