Helyenkénti szupercellás zivatarok heves eseményekkel kísérve

Fokozat: 

Északnyugati határainknál egy hullámzó frontrendszer húzódik, amely helyét a nap folyamán alig változtatja, elõterében ismételten egy fajta szállítószalag profil ránk helyezõdése valószínû délnyugat fel, amely tengelyével estére északkelet felé helyezõdik. A tegnapi konvekciót szinte teljesen meghiúsító CIN, a kb. 600 hPa-os magasságban a tegnapihoz képest gyengített formában, de helyenként még ma is jelen lehet. Legalábbis ez látszik a 00 UTC-s zágrábi, ill. budapesti felszálláson, de például a Szegedin és a Bécsin kevésbé van jelen. A Zágrábtól nyugatra lévõ udinei felszálláson pedig már egyáltalán nincs nyoma. A 600 hPa-os advekciós viszonyokat megvizsgálva inkább csak kisebb mértékû hideg advekció valószínû, így helyenként a középszintû inverzió ma is valamilyen szinten beleszólhat a folyamatokba, ill. bizonytalanabbá teheti az elõrejelzést.

A tegnapihoz képest ma jelentõs nagytérségû emelõhatás várható az ország északi felében a Dunántúlon, a délkeleti országrészben is, ill. GFS-ben északkeleten és északnyugaton viszonylag erõs összeáramlás várható. A CAPE a tegnapihoz hasonlóan szintén jelentõs sokfelé 500-1000 J/kg feletti, a 0-6 km-es szélnyírás kiemelten nagy, értéke 25-35 m/sec.

Az LCL (<1000 m) és LFC magassága igen alacsony a nap folyamán fõként a Dunántúlon és északkeleten, a 0-1 km-es szélnyírás szintén magas (>10 m/sec) ezeken a területeken, 18 UTC-re pedig már az egész országban jellemzõ ez az érték. A 0-3 km-es zivatarhoz képesti helikalitás délelõtt a Dunántúlon, illetve délután helyenként 200 m2/s2 feletti, a tegnapinál kisebb területen.

Összefoglalva:

Azok a cellák, amelyek egyensúlyt tudnak tartani a fent tárgyalt 0-6 km-es szélnyírással tartós szupercellává fejlõdhetnek. Az országban gyakorlatilag ez bárhoz megtörténhet a nap folyamán. Azonban sok cellában nem lesz elég erõs a feláramlás a középszintû örvény kialakulásához, így sok cella nem tud majd valószínûleg szupercellává fejlõdni. A szupercellákhoz a Dunántúlon és északon a tornádó valószínûsége az átlagosnál jobban társítható. A szupercellák gyakori heves kísérõjelenségei, mint jégesõ, felhõszakadás most is valószínû.

Viharvadászatra érdemes helyzet!

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat