Hidegfront érkezik közepes labilitású/nyírású környezetre rövid idejű "optimális "átfedéssel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 12, 2017 - 09:30
Hidegfront érkezik közepes labilitású/nyírású környezetre rövid idejű "optimális "átfedéssel 
 
Valid: 2017.08.11 07:30 UTC - 2017.08.12 07:30 UTC
Érvényes: 2017.08.11 07:30 UTC - 2017.08.12 07:30 UTC
 
Összegzés: Délután, kora este nyugat, délnyugat felől hidegfront érkezik, amely előtt és amelyen heves zivatarok, esetleg zivatarrendszer is kialakulhat szupercellás tagokkal. A helyzetben jelentős bizonytalanság van, például a finom felbontású, nem hidrosztatikus (a zivatarokat is leíró) modellekben is lényeges a különbség, akár érdemi események nélkül is véget érhet a nap. A közepes/nagy nyírású, konvergens, labilis területek térbeli és időbeli átfedése igen kicsi/rövid idejű, ez a legkisebb nem optimális irányú eltolódás esetén is jelentősen csökkenti a zivatarok, heves zivatarok kialakulási esélyeit. Egy ény-dk sávban kialakuló zivatarok várhatóan k, ék felé mozoghatnak, és a Dunát átlépve fokozatosan gyengülhetnek. Egyes forgatókönyvek szerint a kialakulás már nagyrészt emelt konvekciós környezetben (az alsó szinteken ény-ira forduló szél miatt) jönne létre és inkább csak a Dunántúl ny-i, ény-i felét érintenék a zivatarok, majd ezek Szlovákia irányában elhagynák hazánkat.  
 
 
Részletezés: 
A tőlünk nyugatra hullámzó front előtt már tegnap is jól fejlett (a műholdképeken szépen látható) meleg nedves szállítószalag épült fel. Ebből most is több helyen csepereg esik az eső, záporok, itt-ott zivatarok fordulnak elő a nyugati tájakon. A front a délutáni órákban nyugat, délnyugat (!) felől lép hazánk légterébe. Később az Alpok északi lejtőit megkerülve is megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, akkor már a klasszikus ény-i szélcsatornában. A hullámzó front egy középpontjával a francia-svájci-olasz Alpok térésgében található hidegörvényhez kötődik. Ennek az örvénynek dk, majd k felé mozgásával együtt annak peremén nyugat felől jet húzódott ránk, jelentősen növelve a mind nagyság (~17-25 m/s a labilis területeken), mind az irány szerinti nyírást. Az alacsonyszintű áramlási viszonyok tekintetében a 0-3-as SREH a Dunántúlon több helyen is 200-250 m2/s2 körül vagy a fölött alakul, amely segíti a zivatarfelhők "beforgását", ehhez helyenként igen nagy SCP társul. A 0-1 SREH már szolidabb képet mutat, és a 0-1 km-es nyírás is igen hektikusan változik (5-12) mind a modellekben, mind térben és időben a délutáni, esti órák folyamán. Emellett a felhőalap egyre alacsonyabb szintekre kerül, így mezociklonális tornádó is benne lehet a helyzetben egy-egy szupercellában, erre nagyobb esély a Dunántúl nyugati tájain van. Mindenképp fontos megemlíteni, hogy az erős frontális összeáramlást több szintű markáns örvényesség advekció  a magasban (nem annyira kifejezett) pedig divergencia kíséri, ezzel erősítve a feláramlást. A front előtt igen száraz és meleg levegő áramlik, amely meglátszik a kiszáradást jelző paramétereken is (deltaThetaE, T-Td: 15-20, néhol 25 fölött) is (bár itt a továbbra is durván elszálló T-vel operáló GFS-t semmiképp sem érdemes alapnak venni, ez természetesen a benne lévő labilitásra is csúnyán rányomja a bélyegét). A labilitási energia (pl. MUCAPE) a Dunántúl nagy részén a front előtt 800 és 2000, itt-ott 2000 j/kg fölött alakulhat az ECMWF jobb képet fest ebből a szempontból. A viszonylag határozott struktúrájú örvényesség advekció és a növekvő középszintű áramlás vonalas MKR létrejött is lehetővé teszi, akár szupercellás tagokkal. Az ország keleti felén mind nedvesség, mind labilitási szempontból igen korlátozottak a lehetőségek, így a kialakuló zivatarok, esetleges zivatarrendszer a Dunát átlépve ék, k felé gyengülnek, majd megszűnnek.      
 
Veszélyforrások:
 
- szélvihar: elsődleges veszélyforrás a károkozó szélvihar 90-110 km/h, néhol esetleg ezt meghaladó széllökés sem kizárt
- jégeső: 2-4 cm közötti, egy-egy szupercellában esetleg ezt meghaladó (~5 cm) jégméret is lehet 
- felhőszakadás: bár magas lesz a kihullható víz, a gyors cella áthelyeződés miatt nem túl nagy az esélye a felhőszakadásnak (> 30 mm), de néhol előfordulhat, főként egymást követő cellák ill. MKR esetén  
- mezociklonális tornádó: bár a helyzet közel sem optimális, de kialakulását nem lehet kizárni 
 
Megjegyzés: A helyzet a jelentős bizonytalanság miatt 1-s besorolást kap, de egy erős 2-es és akár a 0 is benne van a pakliban.
 
Készítette: Derick 
/Viharvadászok Egyesülete/
 
Category 1 was issued for severe (or damiging) wind gusts  (90-110  km/h), large hail (2-5 cm) to a lesser extent for excessive precipitation (> 30 mm) and a mesocyclonic tornado is not ruled out .  A cold front from W, SW should arrive in the afternoon/early evening hours. Ahead of it some supercells may develope or a MCS is not ruled out as well. 
 
 
Érvényesség vége: 
2017. augusztus 12 - 09:30
 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat