Nem mezociklonális tubák, tornádók északkeleten

Fokozat: 

Hazánk idõjárását az Európába északnyugat-délkeleti tengellyel benyúló hosszúhullámú teknõ, majd az arról leszakadó magassági hidegcsepp alakítja, amely középpontja ugyan egész nap országunkon kívül marad, de északkeleti megyéinket jelentõsen érinti a vele járó pozitív örvényesség-advekció. Az örvényesség vertikális elosztása nem tünik túl kedvezõnek (700hPa magasságtól felfelé növekvõ, alacsonyan mutatkozik a leggyengébbnek), de ugyancsak a nevezett országrészben elõforduló, tartósnak mutatkozó konvergenciával együtt eredményezhet nem mezociklonális tubákat, tornádókat.

Ami a labilitási értékeket illeti, már a reggeli órákban is meglévõ viszonylag alacsonyabb labilitás és feltehetõen a mellé társuló konvergenciának köszönhetõen figyeltek már meg Rakamaztól keletre egy tubát. A nap folyamán fokozódó konvektív felhasználható energia (GFS: max. 500 J/kg CAPE) és erõsödõ pozitív örvényesség lesz jellemzõ ezeken a területeken, miközben a konvergencia is tartósan a területek felett lesz. A 0-3km CAPE délutánra 90-110 J/kg értékeket vesz fel, a május végi hidegcseppben is kb. ilyen értékek voltak elégségesek a középsõ országrészben megfigyelhetõ tubáknál, bár ott erõteljesebbnek mutatkozott a 700hPa szinten lévõ örvényesség. A harmadik fontos összetevõ, a nedvesség is kielégítõ lesz, északkeleten 500-1500 méter magasságában várható LCL szint. A tubák, tornádók létrejöttét várhatólag erõsebb konvektív tiltás nem fogja akadályozni, valamint nem lesz nagy magasságbeli differencia az LFC és LCL között.

Az 1-es fokozatot tehát a nem mezociklonális tubák és tornádók miatt adtuk ki (északkeleten), más heves eseményre nem kell számítani (2 cm feletti jég, 90 km/h feletti kifutószél, felhõszakadás), bár nem zárható ki jégesõ kisebb jégmérettel.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat