Délnyugaton lehetséges heves konvekció

Fokozat: 

A hajnali, reggeli órákban a tegnap még tõlünk északra hullámzó frontrendszer hidegfrontja jött be az országba északnyugat felõl. A frontálzóna kb. alsó 1 kilométeres szakasza a GFS és az ECMWF elõrejelzése szerint a kora délutáni órákra az ország döntõ részén áthalad számottevõ konvekció kialakítása nélkül. Azonban az ország délnyugati részén kb. 1500-2000 m-es magasságban délelõtt egy konvergens zóna várható, amely egyfajta hidegfrontra felcsúszó szállítószalagként is azonosítható. E folyamat a front délnyugati, déli szakaszán hullámképzõdéshez vezethet. 12 UTC-tõl ebben a térségben 500 hPa magasságban hidegadvekció kezdõdik, továbbá 700 hPa-on is folytatódik a hajnal óta tartó, jótékony hatású több C-fokos hidegadvekció. Ily módon a kérdéses 2-3 km-es szakaszon valószínûleg inverzió fellépése nem várható. A GFS erre a területre 1000 J/kg feletti nagyságú SBCAPE-t ad, ami valószínûleg nem lesz ilyen magas ebben a térségben, hisz a 20 C-fokos harmatpontok nem tünnek reálisnak az ECMWF elõrejelzésével összehasonlítva sem. Az ECMWF (15-e déli futás) ezen területre 400 J/kg alatti CAPE értéket, míg az ország északkeleti részére 500 J/kg feletti értéket ad (a hidegfrontra, illetve az abban térségben húzódó okklúzióra), amely a GFS-ben egyáltalán nem is szerepel. A különbség az alacsonyszintû nedvesség eltérésébõl következik. A 0-6 km-es szélnyírás északkeleten 15 m/s körüli, az ország délnyugati részén 20 m/s feletti. A 0-3 km-es helikalitás értékek is délnyugaton a kedvezõbbek (100 m2/s2), illetve a 0-2.5 km-es szélnyírás vektorok sokkal hosszabbak e térségben. Megemlítendõ, hogy a hidegfrontra vagy a front mögé felcsúszó szalag elvileg akár valamilyen szervezettebb konvektív rendszer kialakítására is képes lehetne, de a labilitási feltételek ehhez valószínûleg nem lesznek elégségesek.

Összefoglalva:

 Az ország délnyugati felében ugyan a labilitásban van bizonytalanság, de ha az elegendõ lesz, akkor emelt és/vagy talajalapú konvekcióval ezen a területen (nyugatról-keletre áthelyezõdõ) szupercellás zivatar alakulhat ki, annak minden veszélyes kísérõjelenségével. 90 km/h feletti széllökések jelentkezhetnek, továbbá a -10, -30 fok közötti jelentékeny CAPE miatt 2- 3 cm átmérõ feletti jégesõ is elõfordulhat.

Megjegyzés:

A most (9:30-kor) elérhetõ vált friss 00 UTC-s ECMWF CAPE számítása Magyarország délnyugati határán kívülre teszi a nagyobb labilitást. Így a heves eseményekhez szükséges megfelelõ labilitás még kérdéses ugyan, de a nagytérségû folyamatok nagyban hozzájárulhatnak a konvekció hevességéhez.

Írta:

Mm, St

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat