Meleg nedves szállítószalaghoz köthetõ heves események

Fokozat: 

érvényes: 2009. jún. 23. 11 UTC - 2009. jún. 24. 07 UTC

A Földközi-tenger keleti medencéje felõl egy meleg nedves szállítószalag húzódik rá napközben a felvidéki, kárpátaljai területekre, mely az elkövetkezõ óráktól Magyarország északi részeinek idõjárásába is bele fog szólni. A szállítószalag vonalát az alsó szinteken erõs nedvességkonvergencia és magas ekvipotenciális hõmérsékleti nyelv jelöli ki. Az ország nagy részén, a tõlünk délre elhelyezkedõ magassági hidegörvény elõoldalán idõdõl-idõre továbbra is jelentõsek a nagytérségû emelõhatások. A légkör nagy magasságig átnedvesedett, az alsó szinteken beáramló meleg, nedves levegõ fõként északon (és részben keleten) kedvezõ hõmérsékleti rétegzõdést hoz létre a zivatarok kialakulásához. Ahol lesz elég besugárzás, megfelelõ labilitás realizálódhat felhõszakadással (akár hirtelen árvízzel) és heves eseményekkel járó zivatarok kialakulásához.

Az országban a 0-6 km-es szélnyírás a tegnapinál kisebb,  15 m/s körüli, a 0-3 km-es helikalitás értékek 100-200 m2/s2 körüliek, így a tartós összeáramlás mentén erõsen szervezõdött, nagyobb multicellás rendszer (MKR), esetleg szupercellás zivatar is létrejöhet. Marginálisan heves jégesõ elõfordulhat , ill. heves szélviharok is felléphetnek (a lekeverés, valamint az alacsony szintû szélnyírási viszonyok erre utalnak). Egy esetleges tornádó sincs kizárva a jelentõsebb alacsony szintû szélnyírásnak (és az alacsonyan elhelyezkedõ felhõalapnak) köszönhetõen, a domborzati viszonyok helyi áramlásmódosító hatása könnyen eredményezhet nagyobb zivatarhoz képesti helikalitást. Feltehetõen a zivatartevékenység zöme a Felvidéken, ill. Kárpátalján jelentkezik, de részben Magyarországra is benyúlik (az Északi-középhegység plusz orografikus triggerként szolgálhat).

írta: Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat