Lassan áthelyezõdõ zivatarcellák

Fokozat: 

Érvényes: 2009. 06. 25. 08:35UTC - 20:00UTC

Idõjárásunkat egy tõlünk délre elhelyezkedõ magassági hidegörvény alakítja, amely a nap folyamán fokozatosan gyengül és lassan délkelet felé halad. Talajszinten egy többközéppontú sekély ciklonrendszer helyezkedik el, amely egyik középpontjával napközben a keleti-középsõ országrészünk felett lesz megtalálható, okozva ezzel nagyobb területek felett konvergenciát. A hidegörvény északi peremén gyenge melegadvekció zajlik, ami mérsékelheti a labilitást az északkeleti-keleti határszélen (400-600 j/kg CAPE). Ugyancsak ezeken a területeken a GFS kiszáradással is számol 0-3 km-en, ezt mutatja a 2000 méter környékére emelkedõ LCL szint is. Ettõl nyugatra viszont megfelelõ lesz a nedvesség és magas CAPE értékek halmozódnak fel (GFS: 1000-1500 j/kg, ECMWF: 600-1200 j/kg).

A hidegörvény közelsége miatt nagytérségû emelés jelen lesz, ami napközben a középsõ országrészre lesz fõként hatással. Ez a hozzátartozó konvergenciával együtt eredényezhet esetleg nem mezociklonális tubát vagy tornádót legnagyobb esélyel a Duna-Tisza köze déli részein (LCL: 800-1200 m).

Jelentõsebb szélnyírás hiányában fõként egycellás vagy gyenge multicellás konvekció a legvalószínûbb, mivel jelentõsebb futóáramlás nem található közelünkben. Ebbõl következõen lassan haladó zivatarcellákra lehet számítani, helyenként jelentõs mennyiségû csapadékkal (30 mm < ), ami megfelelõ terepviszonyok mellett okozhat villámárvizet.

A középsõ országrészben többfelé, máshol szorványosan valószínû zivatar. Egyéb szélsõséges idõjárási esemény nem várható.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat