Konvektív elõrejelzés 2008.05.20 07.25 Utc-tõl 05.21 06 Utc-ig

Fokozat: 

Érvényes:2008.05.20 07.25 Utc-tõl 05.21 06 Utc-ig

Magyarország idõjárását egy hosszan elnyúló stacionárius frontrendszer határozza meg, ami jelenleg az ország északnyugati részén található. A fronthoz meleg nedves szállítószallag (MNSZ) kapcsolódik a magasban, ami hozzávetõlegesen az ország közepe felett tartózkodik délkelet-északnyugat tengellyel. Az éjjeli zivatarok ezen szállítószallaghoz illetve a hozzá társuló háttéremelés miatt keletkeztek. A nap folyamán az MNSZ továbbra is az ország felett fog húzódni, és a nap folyamán ez az délkelet-északnyugati tengely fokozatosan délnyugatról-északkelet felé helyezõdik át a délutáni, esti órákra. Ezzel egyidõben hátteremelés, illetve nedvesség konvergencia is jelen lesz az országban.

A front hátoldalán, a Nyugat-Dunántúlon hidegadvekció indult meg, elõoldalán viszont melegadvekció lesz a meghatározó. Mindezek alapján a Nyugat-Dunántúl stabilabb légrétegzõdésûnek várható, komolyabb konvekció kevésbé valószínû, a Balaton és a Tiszántúl között azonban szervezettebb zivatarrendszerre számíthatunk.

A talaj alapú labilitás igen magasnak mutatkozik nap folyamán (1600 J/kg), az éjszakai zivatarok következtében átnedvesedett felszíni rétegek biztosítják a magas talajközeli harmatpontokat, ehhez az is szükséges azonban, hogy besugárzás is érvényesüljön. Az örvényesség advekció okozta emelés leginkább a Duna-Tisza közére illetve a Dunántúlra korlátozódik, a labilitás pedig inkább a Balatontól keletre. A 0-3 km-es zivatarhoz képesti helikalitás (150-350 m2/s2) magasabb értékei a többi kedvezõ feltétellel leginkább, ahogy a rendszer délrõl északra halad az ország déli, középsõ és keleti részein eshetnek részben egybe. Így a zivatarok jellege erõs multicellás és szupercellás jellegûnek várhatók, a szupercellások hasonló vagy esetleg akár nagyobb arányban is lehetnek, noha a 0-6 km-es szélnyírás nem oly számottevõ (15 m/s körüli).

A 10-15 m/s körüli dél-észak irányítottságú 0-2.5 km-es szélnyírás vektorok megfelelõ szögben állnak ahhoz, hogy egy tartós vonalas MKR kialakulhasson. A rendszer már a kora délelõtti, déli órák között kialakulhat a déli országrészben és halad majd észak felé, beágyazott szupercellákkal. A vonal fokozatosan terjedhet át a Tiszántúlra a nap folyamán. A rendszer mentén a heves események a következõk lehetnek:

- jégesõ (3000m és 2500 m közötti a nedves ekvipotenciális hõmérséklet magassága) lokálisan 2-5 cm-es jégmérettel
- szélviharok, 90 km felett (12, 14 fokos delta thetaE értékek)
- tornádó sem zárható ki (a vasárnapi helyzethez képest nagyobb a valószínûsége), az elõrejelzett VMKR vonalában az 50-100 m2/s2 körüli helicity értékek, illetve a nagy talajközeli nedvesség miatt lecsökkent felhõalap következtében -felhõszakadás
Mindent összefoglalva az ország 1/3-nal nagyobb területen valószínû heves esemény, ill. már egy-egy szignifikáns heves esemény sem zárható ki. A megállapított kritériumoknak megfelelõen az 1 és 2 határán van a helyzet, de inkább 2-es a megfelelõbb.
Írta: Kuli+Meteorman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat