Északkeleten esetleges szupercellás konvekció, felhõszakadások

Fokozat: 

A tegnapi naphoz hasonlóan még mindig egy tõlünk délre elhelyezkedõ magassági hidegörvény alakítja idõjárásunkat. Talajszinten az Európában nagy területeken elhelyezkedõ sekély ciklon egyik középpontja országunk felett foglal helyet..., okozva ezzel összeáramlást, amelynek területi behatárolhatósága bizonytalan képet mutat, de várhatóan nagy területekre lesz hatással. Az örvény tõlünk közvetlenül délre helyezkedik el, és északi oldalán gyenge melegadvekció zajlik. A hidegörvény közelsége miatt  fõként az északkeleti megyéink felett fordul elõ erõsebb vertikális szélnyírás, amelynek 0-6 km-es értéke a 15-20 m/s-ot is eléri. Ugyancsak az örvény közelségébõl adódik, hogy nagytérségû emelés is segítheti a zivatarképzõdést, amely a GFS szerint országos viszonylatban megfelelõnek tünik. A tegnapi naphoz hasonlóan elõfordulhat, hogy a modell alábecsli a szélnyírás nagyságát, de a már modellekben meglévõ értékek is elégségesek lehetnek szupercellák kialakulásához az északkeleti részeken.

Ami a labilitási értékeket illeti, kellõ besugárzással akárhol kialakulhatnak zivatarok, amelyek a jól átnedvesedett légoszlop mellett okozhatnak felhõszakadásokat (csapadék 30 mm felett, intenzívebb zivatarokban 50 mm felett). A nyugati országrészben lassan áthelyezõdõ zivatarokra lehet számítani (alacsony 0-6km-s átlagszél), ezekben a zivatarokban fõként a felhõszakadás lesz a fõ veszélyforrás, de akár nem mezociklonális tuba és tornádó is kialakulhat (pozitív örvényesség, konvergenciák, erõs talajról induló konvekció). Megfelelõ terepviszonyok mellett kialakulhatnak villámárvizek.

Északkeleten a megfelelõ szélnyírás mellett kialakulhatnak szupercellák, amik járhatnak felhõszakadással, 90 km/h-t meghaladó kifutószéllel és 2 cm feletti jéggel. Mezociklonális tubák, tornádók kialakulásának esélyét gyengíti, hogy szinte egyáltalán nem várható számottevõ 0-1 km-es szélnyírás és SREH. A paraméterek északkeleten 09UTC-tõl 15UTC-ig mutatkoznak megfelelõnek az események kialakulásához.

Írta: Anarki

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat