Felhõszakadások, nem mezociklonális tornádók, tubák

Fokozat: 

Az utóbbi napokhoz képest gyakorlatilag alig változott a helyzet: a magassági hidegörvény még mindig tõlünk délre helyezkedik el, ami gyengülõfélben van, csökken a 850-500hPa hõmérsékleti gradiens környékünkön. Ennek ellenére a mai napon is (habár a tegnapihoz képest kicsit gyengült esélyel) elõfordulhatnak még zivatarok, amiknek a fõ veszélyforrása ismét a felhõszakadás lesz. Talajszinten továbbrais változatlan sekély ciklonos helyzet alakítja idõjárásunkat.

A nap folyamán a Debrecen-Szolnok-Budapest-Gyõr vonalban egy konvergencia lesz megtalálható, ami a délutáni órákban kissé dél felé is kiterjed. Ezekben a percekben a Tisza vonalában erõs örvényesség-advekció zajlik (de így délelõtt még nincs elegendõ CAPE, hogy zivatarok alakuljanak ki alatta), ami délután nyugat felé terjedve zivatarokat alakít majd ki. Ezeknek a zivataroknak a fõ jellemzõje, hogy nagy mennyiségû csapadékot adhatnak (20-40mm, intenzívebb zivatarokban akár 50 mm felett), valamint a kiváltó pozitív örvényesség-advekcióval és a megfelelõ talajról induló konvekcióval együtt okozhatnak nem mezociklonális tubát és tornádót. A középsõ és nyugati részeken a jégméret valószínûleg nem megy majd 1 cm felé. Megfelelõ terepviszonyok mellett kialakulhat villámárvíz.

Ami az északkeleti országrészt illeti, a tegnapi erõteljesebb szélnyírás gyengült, így a szupercellás konvekció esélye is csökkent. Multicellás konvekció még valószínû ezeken a területeken, esetleg egy-egy cella mutathat szupercellás jelleget rövid ideig. Ezekben a zivatarokban elõfordulhat akár 2 cm-s jégesõ (de a jégméret valószínûleg 2 cm felé nem megy majd), felhõszakadás és viharos kifutószél. Az Északi-Középhegység területein intenzívebb zivataroknak köszönhetõen kialakulhat villámárvíz.

Az országban bárhol kialakulat nem mezociklonális tuba és tornádó.

A késõ délutáni órákban kelet felöl újabb örvényesség-advekció érkezik, amely este és éjszaka nyugat felé terjed, így fõként az ország északi felén megfelelõ MUCAPE értékekkel együtt emelt konvekciót eredményezhet. Ezeken a területeken hullhat ebbõl nagy mennyiségû csapadék.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat