Lassan áthelyezõdõ cellák, felhõszakadások, nem mezociklonális tubák, tornádók

Fokozat: 

Európa nyugati, középsõ és déli részének idõjárását továbbra is sekély ciklonok határozzák meg. Hazánktól délre még mindig megtalálható a magassági hidegörvény, habár 700 hPA magasság alatt már teljesen elvesztette karakteres áramlási rendszerét, 700 hPa felett még mindig analizálható. Ennek a helyzetnek köszönhetõen továbbrais kialakulhatnak zivatarok.

A zivatarok kialakulását területileg nem lehet meghatározni, mert országunkon belül bárhol elõfordulhatnak, de fõ veszélyforrásuk ismét a felhõszakadás lesz (30mm felett, intenzívebb zivatarokban 50mm felett), amik megfelelõ terepviszonyok mellett villámárvizet eredményezhetnek. Komolyabb 0-6km átlagszél hiánya miatt lassú cellaáthelyezõdés várható.

Az örvény közelsége miatt várható pozitív örvényesség-advekció, amely segítheti a zivatarképzõdést,  és ezzel együtt az egyes területek felett létrejövõ összeáramlások, a megfelelõ talajról induló konvekció és az alacsony LCL szint mellett bárhol kialakulhat nem mezociklonális tuba vagy tornádó.

A zivatarokat kísérheti jégesõ, de a jégméret valószínûleg mindenhol 2 cm alatt marad. Említésre méltó szélnyírás nincs, így a felhõszakadáson kívül más heves eseményre nem kell számítani.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat