Felhõszakadások, nem mezociklonális tornádók, tubák

Fokozat: 

A tegnapihoz képest lényegi változás ma sem történt, még mindig megtalálható a hidegörvény hazánktól délre, talajszinten nagy területeken igen alacsony a nyomási gradiens. A talaj közelében helyet foglaló meleg és nedves levegõ, valamint a felettünk tarózkodó gyengült hidegcsepp magas labilitás realizálódását teszi lehetõvé.

Zivatarok ma is bárhol elõfordulhatnak, bár a GFS, ECMWF napközben a keleti-északkeleti határszélen valamivel kisebb esélyt ad a nyugati és középsõ országrészhez képet konvektív csapadékra, bár ez nem zárja ki kialakulásukat ott sem.

A középsõ és nyugati országrészben veszélyforrásként elsõsorban a felhõszakadást lehet kiemelni. Lassan áthelyezõdõ cellákra lehet számítani, amik megfelelõ terepviszonyok mellett kialakíthatnak villámárvizet (30mm < , intenzívebb zivatarokban 50mm < ). Az esetlegesen fennálló konvergenciák és az örvénynek köszönhetõ (az utóbbi napokban is kedvezõen fennálló) pozitív örvényesség kedvez a nem mezociklonális tubák, tornádók kialakulásának. Ezeken a területeken a jégméret várhatóan 1 cm felé nem emelkedik.

Ami a keleti-északkeleti országrészt illeti: a GFS számol némi kiszáradással, de ez nem fogja vissza teljesen a zivatarképzõdést, a hõmérséklet-harmatpont közötti különbség arra enged következtetni, hogy a felhõalap alatt némi kiszáradás várható, ez kedvezhet akár viharos (60-80 km/h) kifutószeleknek és 2 cm-t nem meghaladó jégesõnek.

Rövid életû tubák, tornádók kialakulására fõként nyugaton és a középsõ országrészben lehet számítani, de keleten sem zárható ki kialakulásuk egy-egy zivatarban.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat