Elhalt CMKR-hez tartozó pozitív örvényesség-advekció

Fokozat: 

Tegnap este hazánktól keletre egy CMKR alakult ki, amely az éjszaka folyamán elhalt, de a rendszer által kialakított örvény még ma is meghatározó lesz, és a nap folyamán lassan nyugat felé helyezõdik országunkon át. Az örvény középpontja a mûholdanimáción is jól kivehetõ, jelenleg a Dél-Alföldön tartózkodik. Ezekre az örvényekre jellemzõ, hogy kedvezõ feltételeket teremtenek zivatarok kialakítására, mivel markáns örvényesség-advekcióval járnak. Az örvény elõoldalán jelen pillanatban is konvekció zajlik, és a nap elõrehaladtával (ahogy fokozódik a labilitás) egyre több zivatar pattan ki útjában. Ezek a nyugati országrészre lehetnek majd fõként hatással és a fõ veszélyforrás ismét a felhõszakadás lesz. A lassan áthelyezõdõ cellákból hírtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék megfelelõ terepviszonyok mellett elõidézhet villámárvizet. A markáns örvényesség-advekció, a megfelelõ talajról induló labilitás és az alacsony (1000 méter környékén lévõ) LCL szint fõként a nyugati és középsõ megyékben okozhat nem mezociklonális tubát és tornádót, de egy-egy zivatarban keleten sem zárható ki (de ott jóval kisebb az esély rá). A nap folyamán A Dunántúl keleti területei felett összeáramlás is jellemzõ lesz, késõbb a délután második felében az Alföldön is várható.

A GFS és az ECMWF is számol egy második nagytérségû emelés érkezésével a délután folyamán kelet felöl, ami a nap második felében ott járhat néhol zivatarok kialakulásával. A két modell még abban is egyetért, hogy az ország északkeleti-keleti részein lesz a legkevesebb labilitás (északkeleten a legkevesebb), így valószínûleg ezeken a területeken fordul elõ majd a legkevesebb zivatar, de kialakulásuk esélyét így sem lehet kizárni. Az Északi-Középhegység területein orografikus emelés is segítheti zivatarok kialakulását.

2 cm feletti jégesõ, 90km/h feletti kifutószél nem valószínû, az elõrejelzés a nem mezociklonális tubák, tornádók és a hírtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék miatt lett kiadva (30mm < , intenzívebb zivatarokban 50mm felett). Nyugaton többfelé lehetnek zivatarok, keleten szórványosan valószínû kialakulásuk, északkeleten várható a legkevesebb.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat