Konvektív elõrejelzés 2008.05.23 12:00 - 2008.05.24. 08:00

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2008.05.23 12:00 - 2008.05.24. 08:00

A mai konvektív idõjárási helyzetet, a tegnapihoz hasonlóan, ismét egy közel stacionárius konvergencia vonal mentén fejlõdõ zivatarok jellemzik. A vonal hozzávetõlegesen a viharsarok és a Mátra-Bükk vonalában várható. A tegnapiakhoz képest, azonban ezen összeáramlási sáv diffúzabb, környezetében kisebb a horizontális a szélnyírás, a kisebb szélfordulások és a vonal két oldalán fújó kisebb szélsebességeknek köszönhetõen. A modellek labilitási értékei és a pszeudo-felszállások alapján a vonal mentén hozzávetõlegesen 500-600 J/kg CAPE áll rendelkezésre, aminek egy számottevõ hányada az alsó 3 km-re korlátozódik, illetve hozzávetõlegesen a 850 hPa-os és 750 hPa-os szint között erõteljesebb hûlés mutatkozik, ami a CAPE-et némileg kövéríti. A felszíni harmatpont és hõmérséklet elõrejelzések alapján a leglabilisabb rész fõként az Északi-Középhegységben illetve annak elõterében metsz össze a tartós konvergenciával.

A tegnapiakhoz képest, mind a 0-3 km-es Cape is nagyobb, ill. az alsó 500 méter hõmérsékleti gradiens is 2 fokkal nagyobb (tegnap 10, ma 12). Ezen alacsonyszinti labilitási értékek elegendõek lehetnének nem-mezociklonális tornádó kialakulásához, azonban a gyengébb alacsonyszintû horizontális szélnyírás csökkenti annak esélyét, hogy ezek több helyen elfordulhassanak.

A kis átlagszélsebességeknek köszönhetõen a cellák tartósan a konvergencia vonal környezetében maradhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy a fentiekre a legnagyobb esély a vonalon kialakuló intenzívebb zivatarok környezetében van (amelyek környezetében felhõszakadás és viharos kifutószél is lehet). Ezeken a helyeken tuba, illetve F0-s nem mezociklonális tornádó kialakulását sem lehet teljesen kizárni.

Az események nem túl heves és markáns jellege miatt azonban készültséget várhatóan nem adunk ki ezekre a területekre. A konvektív elõrejelzést gyenge 1-es kategóriájúba soroljuk.

Írta: Meteorman + Storman + Kuli

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat