Előfordulhat heves zivatar is

Fokozat: 

érvényes: 2010. ápr. 14. 10:30 UTC - 2010. ápr. 15. 08:00 UTC

Magyarország időjárását a mai nap folyamán alapvetően egy magassági hidegörvény, valamint ezzel összefüggésben egy sekély mediterrán ciklon okklúziós frontja határozza meg. E rendszer a reggeli órákban középpontjával még tőlünk nyugatra helyezkedett el, de a továbbiakban lassan kelet felé vonulva áthalad hazánkon.

A középtroposzférában elhelyezkedő teknő előoldalán jelentős örvényesség-advekció zajlik, így a nagytérségű kényszerhatások jelentős emelést biztosítanak térségünkben. Szintén a megfelelő háttéremelésre utal a 250-400 hPa-os szintek markáns jet-magjának bal kilépő régiója, mely hazánkra is hatással van. Ezzel együtt a középszinteken (főként a Dunántúl keleti felében, ill. a Duna Tisza-közén) 15-18 m/s-os szélsebességek várhatóak a kora esti órákig, ami hozzájárul ahhoz, hogy a 0-6 km-es szélnyírás 15-20 m/s-ot is elérjen.

A GFS előrejelzése szerint térségünk ezen viszonylag jelentékeny szélnyírással kitüntetett része jól egybevág a labilis területekkel (felszín alapú CAPE:  500-700 J/kg). Az ECMWF előrejelzése szerint a labilitás valamelyest kisebbnek várható, és felhalmozódása is későbbre és keletebbre valószínű, inkább a Duna-Tisza közére, illetve késő este a Tiszántúl egyes részeire koncentrálódva.

A jelenlegi mérések alapján a Dunántúlon a déli órákban 12-13 C-fokos hőmérséklet a jellemző, köszönhetően a besugárzásnak. Ezen hőmérsékleti adatok most a GFS hőmérséklet-előrejelzésével vágnak jobban egybe, noha az alacsonyszintű nedvesség előrejelzése kissé túlbecsült lehet.

Mindent összevetve a délutánra előrejelzett labilitás értékek a GFS-hez lehetnek közelebb, így a Dunántúl keleti felében, ill. a Duna-Tisza közén erős multicellás zivatarok alakulhatnak ki. Emellett szupercellás zivatar kialakulására is van esély, így egy-egy marginális heves zivatar is benne van a helyzetben. Ez elsősorban jégesőt jelent, de szélvihar is előfordulhat. Mezociklonális tornádónak viszont a nem jelentős 0-1 km-es szélnyírás és helikalitás értékek miatt kicsi az esélye. Nem mezociklonális tuba, vagy akár tornádó azonban nem zárható ki, köszönhetően a jelentős középszinti alapörvényességnek, ill. egyéb támogató folyamatoknak. A keleti régióban este, késő este van esély emelt konvekcióval zivatarok kialakulására.

írta: Meteorman, Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat