Konvektív elõrejelzés 2008. 05. 31. 09:30 UTC-tõl 2008. 06. 01. 06:00 UTC-ig

Fokozat: 

Érvényes: 2008. 05. 31. 09:30 UTC-tõl 2008. 06. 01. 06:00 UTC-ig

Magyarország idõjárását egy lassan mozgó, gyenge, hullámzó frontrendszer és a hozzá tartozó meleg, nedves szállítószalagok (MNSZ) határozzák meg a következõ 24 órában. A front 00 UTC-kor az ország délnyugati felében található, a nap folyamán lassan északkelet felé mozog. Mindeközben a késõ délutáni, esti órákban egy másik MNSZ is az országra húzódik keletrõl (hozzávetõlegesen észak-déli tengellyel). Mindezek a folyamatok többfelé zivatarok kialakulását sejtetik, szórványos heves eseményekkel.

A nap folyamán a front haladásával a labilitás (1000-1600 J/kg) elsõként (hozzávetõlegesen) a Siófok-Budapest és Baja-Szeged által kijelölt (északnyugat-délkelet irányú) sávban szabadulhat fel: itt már 12 UTC-kor bõven meglesz a gomolyt kiváltó hõmérséklet, lényeges CIN nem fogja vissza a konvekciót, és elegendõ nedvesség is rendelkezésre áll. A jelentéktelen szélnyírás miatt leginkább egycellás konvekció (némi multicellásodással) várható, hozzávetõlegesen a déli óráktól.

Az említett sávtól keletre a konvekció késleltetett az ekkor még kisebb labilitás, a CIN (25-50 J/kg körül) és az elégtelen talaj közeli nedvesség (alacsonyabb harmatpontok) miatt, de a nap elõrehaladtával, a délután folyamán már ott is kipattanhatnak jellemzõen egycellás zivatarok.

A késõ délutáni óráktól aztán, ahogy a front kelet felé halad, növekszik a labilitás, megjelenik a második szállítószalag, illetve megszûnik a konvektív tiltás, egyre többfelé zivatarok jelenhetnek meg a Dunától keletre. Mindeközben a Dunántúl fokozatosan stabilizálódik. Az esti óráktól határozott és tartós nedvesség-konvergencia alakul ki a front mentén, ami több nyomási szinten is megfigyelhetõ (tehát mélynek mutatkozik), ugyanakkor a MUCAPE adatok alapján jelentékeny labilitás is várható (maximálisan 1000 J/kg körüli, és 1000-1500 m közötti indulási szintekkel), így a konvekció egyre inkább emelt jelleget ölthet. A légkör jelentõs benedvesedése (32-36 mm körüli kihullható víz), az erõteljes szállítószalag illetve az egyes modellekben megfigyelhetõ örvényesség advekció (északról) kiterjedtebb zivatarkomplexumot (esetleg MKK-t) sejtet (elõfordulhat azonban, hogy a nagyobb összeállás már az országból kisodródva, Erdélyben következik be) A modelladatok alapján a Börzsöny-Viharsarok sávban és attól keletre egész éjjel zivatarok kialakulására lehet számítani.

Az elkövetkezõ 24 órában tehát a zivatarhoz kapcsolódó heves események a következõk lehetnek:
- a nappali órákban a 14 fok körüli delta-thetaE értékek (kiszáradás középszinten) miatt hevesebb kifutószelek (60-90 km/h), de lokálisan downburst sem elképzelhetetlen (90 km/h feletti lökéssel)
- jégesõk, a nagy labilitási értékek illetve a 3000 m körüli 0 fokos nedves ekvipotenciális hõmérsékleti szintmagasságok miatt (2-3 cm-es jégméret)
- felhõszakadások: már napközben is, de leginkább éjjel a keleti területeken, a hegyvidékekben jelenthet veszélyt a már említett magas kihullható víz és a lassú cellamozgás miatt

A felvázolt helyzet tehát zöld fokozatot igényel, de mivel szupercellás konvekció szinte teljesen kizárt, így készültséget sem adunk ki.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat