Konvektív elõrejelzés 06.01 7.45 UTC-tõl 06.02 06 UTC-ig

Fokozat: 

Érvényes: 06.01 7.45 UTC-tõl 06.02 06 UTC-ig

Ma a tegnapihoz hasonló az idõjárási helyzet. Továbbra is egy okklúziós front húzódik Németországtól a szlovákokon át egészen az Égei-tengerig. Magyarország felett ez a konvergens zóna körülbelül a Börzsöny és a viharsarok vonalában helyezkedik el. Ezen konvergencia vonal egybe esik egy Földközi tenger nyugati medencéjébõl északnak tartó, majd körülbelül Csehország és Lengyelország határán délnek forduló szállítószalag tengelyével.

A nap folyamán az említett konvergens zóna csak lassan helyezõdik nyugatabbra, míg északról a szállítószalag mentén a középszintû emelõhatások révén a Dunántúltól északra, ill. a Dunántúl északi felében várható valószínûleg már a nap elsõ felében zivatarok kialakulása.

A konvergens zónában, ill. az idõ elõrehaladtával már egyre inkább csak a Dunántúlon a tegnapihoz hasonlóan döntõen egycellás vagy gyenge multicellás zivatarok várhatóak (0-6 km-es szélnyírás hiányában). A tegnapiakhoz képest talán annyi az eltérés, hogy kissé szárazabb lesz a légrétegzõdés a Dunántúlon, így a felhõszakadások mellett nagyobb eséllyel alakulhatnak ki mikcoburst-ök. Ezek azonban lokális természetük miatt, most is csak nehezen felderíthetõek maradnak.

Tehát várhatóan a nap második felében a Dunántúlon, annak is inkább az északnyugati felében egy tegnapihoz hasonló cmkr (cirkulásris mezoléptékû konvektív rendszer) felépülése várható akár éjszaka elsõ felébe nyúlóan. Noha a délutáni órákban a szállítószalag profil már elég nehezen azonosítható. Intenzívebb cellákhoz a következõ események kapcsolhatóak:

- Felhõszakadás (1000-1800 Cape, még mindig magas kihullható víz)
- Jégesõ (2-3 cm, magas Cape, nedves pot hõmérséklet magassága: optimális 3000 méter)
- Microburst (90 km/ feletti széllökések, magas theta-e: 14-16 fok)

A konvektív elõrejelzés 1-es minõsítésû a várhatóan felépülõ cmkr és az általában várható lokálisan heves események miatt. Viharvadászati készültség elrendelése nem várható.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat